bingo novi 1000x100

Ovaj lik dnevno zarađuje 150.000 dolara zato što je ‘korporativna Amerika’ van kontrole

*

Ovaj lik kojeg vidite na slici zarađuje dnevno 150.000 dolara. CNN donosi priču o Geoggu Morrelu čiji je ugovor o plaći izazvao rasprave u SAD.

Zašto?

Evo dogovora: Regulatorna prijava od Disneya prošle sedmice stavila je u centar pažnje Morrellov nevjerovatno kratak, ali divlje unosan staž u kompaniji.

Kao šef Disneyevog šefa PR-a samo tri mjeseca, od januara do aprila prošle godine, Morrell je zarađivao oko 150.000 dolara dnevno.

Taj iznos uključivao je plaću, bonuse i 537.438 dolara za preseljenje porodice iz Londona u Los Anđeles. Kao i dodatnih 500.000 dolara kako bi se “obračunale njegove jedinstvene okolnosti” da je ponovo preselio porodicu nakon njegovog odlaska.

Povrh toga, Disney otkupljuje ostatak Morrellovog ugovora. On će dobiti dodatnih 4 miliona dolara u tekućoj fiskalnoj godini koja se završava 1. oktobra da isplati ostatak svog ugovora, zajedno sa ciljanim bonusom koji bi dobio za 2022.

Dakle, ukupno, prilagođavajući se neuplaćenom bonusu za učinak i isplatama koje tek dolaze, Morrell odlazi sa 10,3 miliona dolara za tačno jednu četvrtinu godišnjeg rada. Odnosno zarađuje 150.000 dolara dnevno.

Zašto kratak mandat?
Morrell nije odgovorio na zahtjev za komentar o svom Disneyjevom platnom paketu. A Disney je odbio komentirati osim detalja u podnesku.

Zašto kratak mandat?

Morrell je dobio prilično težak posao. Ubrzo nakon što je počeo, kada je Disneyjev tadašnji izvršni direktor Bob Chapek nespretno ušao u debatu oko zakona Floride koji zabranjuje podučavanje o rodnom identitetu i seksualnoj orijentaciji u trećem razredu – poznatog kao “Ne govori gay”.

Ukratko, Disney, najveći privatni poslodavac u državi, pokušao je šutjeti o računu. Zaposleni su bili bijesni. Tako se Chapek izjasnio protiv toga. Tada su republikanski lideri bili bijesni.

Kompanija je najavila Morrellov odlazak u roku od nekoliko dana od te PR noćne more.

Zaključak: priča o Geoffu Morrell-u potvrđuje sumnju da su titule izvršnih direktora besmislene. I da je Corporate America samo velika igra koju možete naučiti igrati srednje dobro do srednje loše, a da se i dalje ponašate kao bandit.

Izvor: