20. godina Cazin Great Prix: Uspješna priča koja je počela davne 1999.

- "Sa ponosom dočekasmo dvadesetu jubilarnu brdsko brzinsku auto utrku koja se dugi niz godina vozi za prvenstvo centralnoevropske zone (14 zemalja centralne Evrope), prvenstvo Hrvatske i šampionat Bosne i Hercegovine. Organizacija utrke je uslijedila kao i svih godina unazad nekoliko mjeseci prije, i najkraće rečeno, USPJELI SMO", navodi se na Facebook stranici AMK Extra Sport u kratkom pregledu 20 uspješnih godina vjerovatno najdraže trke u kalendaru mnogih vozača, ali i publike.

Vezana vijest: Održan 20. jubilarni Cazin Grand Prix 2019

Prvi automobilistički događaj, tj. prva brdsko-brzinska auto utrka na ovim prostorima održana je 1999. godine. Šest godina uspješne organizacije utrke za Šampionat BiH bio je AMK Cazin na čelu sa predsjednikom Asimom Delalićem.

- "Kako 2005. godine nije vožena utrka u Cazinu, naredne 2006. godine AMK Extra Sport se prijavljuje za organizaciju sedme po redu utrke za šampionat BiH. Želja za uspjehom bio je motiv svih članova kluba i organizacionog odbora utrke. Za kratko vrijeme uspjeli smo ispuniti sve minimalne uvjete i 2008. godine upisujemo se u kalendar centralnoevropske zone", navodi se dalje u objavi.

Organizacioni tim kluba Extra Sport sa pokroviteljem i partnerom u organizaciji utrke, gradom Cazinom na čelu sa gradonačelnikom Nerminom Ogreševićem, prihvatio se svih izazova koji su slijedili. U ovim proteklim godinama grad Cazin i auto utrka, sem što su dali do značaja i širenja automobilskom sportu Bosne i Hercegovine, veliki poklon dobili su i svi korisnici, vozači, putnici koji se voze dionicom puta M4.2. Pored novog i posebnog asfalta i kompletna saobraćajna infrastruktura je ugrađena na ovoj dionici od četiri kilometra na kojoj se vozi auto utrka, samim tim je sigurnost u saobraćaju daleko unaprijeđena.

Kako su prve utrke u BIH bile otvorenog tipa, vrijedno za istaći da je prvi klub i takmičar iz inozemstva bio AK Dubrovnik i takmičar Franić Željko i s područja Dubrovnika Prnić Božo koji je vozio za AK Sarajevo.

Kroz vremeplov od 20 godina Krajiškom zmijom prodefilirali su takmičari iz cijele Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Slovenije, Italije, Austrije, Slovačke, Češke, Poljske i Mađarske.

Riječima zahvale i obećanjem o detaljnoj analizi 20 godina ove uspješne priče, koja je započela davne 1999. završili su emotivnu objavu na svojoj Facebook stranici.

- "Biografija Krajiške zmije je zanimljiva i obimna, periodu ispred nas posvetit ćemo se analizi svih dvadeset godina i u širem kontekstu objaviti puno više o onima koji su se na bilo kakav način potpisali na Krajiškoj Zmiji. Od srca se zahvaljujem svim takmičarima, svih dvadeset godina koji su se potpisali na našoj stazi Krajiška zmija, dali nam podršku i poštovanje svojim prisustvom; zahvaljujem se i svim sportskim funkcionerima koji su doprinijeli opstanku i razvoju cazinske utrke, hvala medijima koji su pratili nas automobilistički događaj i prenosili ga široj javnosti, hvala gledaocima koji su nas pratili direktno na stazi i putem strem kanala, hvala našim sponzorima, pokroviteljima i svima onim koji su na bilo koji način pomogli organizaciju naše cazinske auto utrke. HVALA mom timu, ekipi bez presedana bez kojih je ova priča nezamisliva."

Image
Image