Ako nam sud ne dodijeli novi broj, samo nam ostaje da damo ostavke

Iako su iz novog Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine (formiranog 2017. godine) poslije sastanka s predstavnicima Porezne uprave Federacije BiH iskazali optimizam kada je riječ o rješavanju pitanja dobivanja ID broja za legalno poslovanje krovne kuće bh. rukometa, stvari nisu tako jednostavne i morat će se riješiti sudskim putem.

Cilj novog RSBiH je dobivanje novog ID poreznog broja, dok iz Porezne uprave ističu da se prema Zakonu o sportu u BiH “za jedan sport može na nivou BiH osnovati samo jedan sportski savez i da, shodno tome, ovaj organ ne može dodijeliti JIB još jednom savezu za isti sport na državnom nivou”, prenosi Avaz.

Žele reprogram

Također, ističu da im je “novi” RSBiH dostavio odluku o nastavku kontinuiteta, preuzimanju imovine, radnika, svih prava i obaveza „starog” RSBiH...

- Mi ćemo to morati riješiti sudskim putem. O tome će Općinski sud Sarajevo donijeti odluku 15. avgusta, riješiti dilemu da li je RSBiH, koji je formiran 2017. godine, pravni sljedbenik Saveza iz 1994. godine. Tad bi se trebalo znati kojim putem možemo ići, a želimo samo da nam pruže mogućnost da možemo raditi - kaže potpredsjednik RSBiH i potpredsjednik RSFBiH Asim Šahman.

Ako odluka Suda ne bude išla u prilog Saveza, Šahman je izričit:

- Ako sud odluči da ostaje stari ID broj i sve kako jeste sada, onda ćemo mi svi biti primorani da damo ostavke pa neka se neko drugi bori s tim dugom. Nama ništa drugo ne preostaje.

U novom RSBiH ističu da ne bježe od poreznog duga, ali da žele njegov reprogram preko novog ID broja kako bi bili u mogućnosti poslovati. Reprogram se može dogovoriti i preko starog ID broja...

- Mogli bismo, što se tiče Porezne uprave, tako dogovoriti i na taj način ispoštovati porezne dugove. Međutim, imamo i druge presude koje bi se automatski naplaćivale s tog računa i zato ne možemo prihvatiti stari ID broj.

Opet ne bismo mogli raditi. Imamo presude više od 100.000 maraka koje bi bile izmirivane odmah po isplatama na račun - tvrdi Šahman.

Image

U RSBiH smatraju dijelom odgovornom i Poreznu upravu jer je ranijem Savezu, koji je dug napravio između 2011. i 2017. godine, dozvolila da ode u tako veliki minus, odnosno nije im zabranila rad.

- Moralo se nekako spriječiti to da RSBiH ne ode u takav minus. Mi smo jasno istakli da ćemo potpisati dogovor da prihvatamo sav dug prema Poreznoj upravi i dobavljačima, ali taj stari ID broj ne možemo prihvatiti jer bismo odmah bili blokirani. To nam ništa ne znači kad ne možemo koristiti novac.

 

Veliki gubici

Evo sad je odobrena donacija od Parlamenta FBiH od 100.000 maraka za uspjeh rukometne reprezentacije, ali nemaju nam gdje taj novac uplatiti - ističe Šahman.

Cilj novog RSBiH je novi ID broj i reprogram duga, a u kojem će smjeru sve krenuti, znat ćemo konkretnije 15. avgusta.

- Mi smo tu najveći gubitnici jer se već tri godine Premijer liga igra bez kotizacija, klubovi je nemaju gdje uplatiti. Tri sezone nismo naplatili nijednu marku od klubova Premijer lige. Nismo mogli aplicirati nigdje, ni prema Vijeću ministara niti bilo kojoj drugoj državnoj instituciji da nam dodijeli novac.

Tri godine klubovi igraju bez plaćanja kotizacija i kazni. Igrač napravi prekršaj, kazni se klub sa, naprimjer, 200-300 maraka, ali to se nema gdje uplatiti. Sve je to jer nemamo ID broj. Novi RSBiH je u posljednje tri godine izgubio 800.000 maraka na ime kotizacija i donacija - rekao je Asim Šahman.

Ne osjećamo privatnu obavezu

Prema informacijama iz Porezne uprave FBiH, dug RSBiH trenutno iznosi oko 1,6 miliona maraka na ime poreza.

- Tako je, ali je glavnica duga nešto više od 800.000 maraka, ostalo su kamate. Želimo plaćati dug u ratama, ne želimo nikoga oštetiti, ali moramo imati mogućnost da možemo poslovati. Čim prihvatimo stari ID broj, automatski smo blokirani.

Mi ne osjećamo nikakvu privatnu obavezu, niti će neko od nas dizati kredite i vraćati dug. Ako nam sud ne pomogne i ne riješi to u našu korist, mi nemamo načina da poslujemo - rekao je Šahman.

15avgusta Općinski sud u Sarajevu će donijeti odluku o ovom slučaju