Amel Tuka: Fokusiran sam samo na prvu trku, niko se ne smije potcijeniti

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka najavio je nastup na predstojećem Evropskom prvenstvu, koje se od 6. do 12. avgusta održava u Berlinu. Tuka je istakao da je put do finala težak i da treba biti maksimalno koncentriran da bi se osvojila medalja.

- Nakon moje prve trke ove godine na Dijamantnoj ligi u Rimu, gdje sam istrčao sjajnih 1,45, na otvorenju sezone dobio sam veliko samopouzdanje i nekako je sve išlo ka tome i moja sama psiha je išla ka toj medalji, mada ona ide i sad. Nažalost, ta mala povreda me spriječila da ispoštujem plan i program kako sam trebao sve do Berlina. Želim nekako da to sve bude umjereno i da idem korak po korak, da prođem te kvalifikacije prvo, prođem polufinale i da se nađem u finalu. Taj put je najteži da se dođe do finala te sam najviše koncentriran na taj dio i, ako Bog da, ako se plasiram u finale, onda ću razmišljati šta dalje i kako doći do medalje - rekao je Tuka.

Nada se da povreda zbog koje je pauzirao dva mjeseca nije ostavila veći trag, a sada se osjeća dobro. 

- Već od početka sezone zajedno sa svojim trenerom napravio sam jedan plan i program takmičenja za ovu godinu i sezonu, ali, eto, nažalost, zbog te povrede, morali smo malo skrenuti s tog programa da bih sačuvao svoje zdravlje. Trenirao sam dobro ovaj posljednji period, osjećam se stvarno dobro. Vidjet ćemo, ipak je prošlo dva mjeseca otkako nisam bio na stazi i kako se nisam takmičio, koliko će to ostaviti traga, vidjet ćemo. Ne smijem puno, iskreno, ni razmišljati o tome. Moram misliti na svoje trenutno stanje, a trenutno se osjećam dobro - dodao je Tuka. 

Tuka se za Evropsko prvenstvo spremao u Italiji, gdje je vrlo dobro odradio pripreme.

- Imao sam pripreme na planini u Italiji, koje sam odradio vrlo dobro. Trener je zadovoljan, što je meni bitno i što meni daje dodatnu motivaciju jer ipak iskaže svoje zadovoljstvo, on me najbolje poznaje, onda i ja budem još sretniji i zadovoljniji. Vidjet ćemo kakva je forma u četvrtak u prvim kvalifikacijama - rekao je Tuka. 

Za kraj je najbolji bh. atletičar rekao da će konkurencija sigurno biti teška i da je fokusiran isključivo na prvu trku koja je u četvrtak. 
 

- Ovo je do sada najmnogobrojnije Evropsko prvenstvo i očekujem da će biti jaka konkurencija, tako da se moram više psihički spremiti jer prvi put se dešava da imamo tri trke u tri dana. Idemo korak po korak, moram se prvo koncentrirati na kvalifikacije koje će biti u četvrtak ujutro u 11.30. Maksimalno sam fokusiran samo na tu prvu trku, jer to je ipak prva trka i svi su svježi tu i žele da se dokažu da prođu u drugi krug. Moramo vrlo dobro paziti i niko se, naravno, ne smije potcijeniti. Idemo hrabro i odlučno u tu prvu trku, da prođemo te kvalifikacije, a onda će i ostale trke nekako biti lakše - zaključio je Tuka.