Prosinečki: Austrija nije favorit i zašto me stalno pitate za Hajrovića

Selektor nogometne reprezentacije BiH Robert Prosinečki objavio je danas spisak igrača za utakmice protiv Austrije i Španije. Nakon objave spiska, Prosinečki je odgovarao na novinarska pitanja.

 "Svi reprezentativci će se pojaviti do 12. novembra. Ta utakmica u Austriji nam mnogo znači. Imat ćemo dva treninga tamo. Sa Španijom igramo tri dana poslije, nadam se, zadovoljni nakon Austrije. Što se tiče popisa, sve je skoro isto. Nadam se da će Bičakčić ovoga puta biti zdrav. Na spisku su 24 igrača jer smo ranije imali nekih problema. Sarić je povrijeđen, ali će doći" - rekao je Prosinečki. 

On je objasnio zašto je pozvao dvojicu nogometaša iz mlade reprezentacije Amera Gojaka i Ermedina Demirovića. 

" Gojak je bio najbolji igrač uz Demirovića u mladoj reprezentaciji. Jedan od njih će u narednim godinama biti vođa ove reprezentacije. Nadam se da će u budućnosti biti još takvih igrača. Što se konkretno ove utakmice tiče, neće igrati nijedan od prve minute, koliko god novinari smatrali da Gojak, recimo, treba igrati prvu postavu "- rekao je selektor nogometne reprezentacije BiH.

O Austrijancima je imao samo riječi hvale. 

"Austrija ima vrlo dobru reprezentaciju, s dvojicom koja rade razliku. To su Alaba i Arnautović. Oni znaju da samo s pobjedom mogu dalje. Neću reći da ćemo se tamo braniti, nije nam to filozofija. Ako momci budu ok, mislim da imamo kvalitet da ostanemo neporaženi" - istakao je popularni Žuti.

Također, selektor prati i sjajnog Elvira Koljića. 

"Znam dosta o Koljiću. Pratim ga, pratim dosta igrača. On je talentiran igrač i daje golove. To je najvažnije i to je preporuka. Pratim ga "- rekao je Prosinečki. 

Potom se osvrnuo i na Seada Kolašinca.

-"Kolašinac je imao tešku povredu. Ima problema i mi se nadamo da će on sve to proći i da će biti zdrav za ono što nam je najvažnije, odnosno kvalifikacije za EP. Nadam se da će se do tada sve njegove povrede riješiti i da će isto tako igrati u Arsenalu" - bio je jasan selektor "Zmajeva''. 

On ne smatra da je Austrija favorit u meču protiv BiH. 

"Zašto bi bila Austrija favorit? Nije. Idemo tamo po povoljan rezultat, nećemo da čekamo šta će oni uraditi u Sjevernoj Irskoj. Vjerujem da će biti dosta navijača. Nikad nisam imao toliko upita za karte. Siguran sam da ćemo odigrati dobru utakmicu" - rekao je Prosinečki. 

Novinare je zanimalo i zbog čega nije ponovo pozivao Izeta Hajrovića.

"Zašto me stalno pitate za Izeta? Višća je jedan od najboljih igrača na svojoj poziciji koje imao. Meni je iznenađenje što Duljević igra u Dresdenu. On ima kvalitet za puno veći klub. Izet Hajrović tri godine nije igrao. Igra dobro u posljednje vrijeme i ne znači da neće biti na spisku. Naredne godine imamo utakmice svaki mjesec. Dinamo igra dobro, Izet igra dobro i ne znači da ga neću zvati ovog dana" - zaključio je Prosinečki.