Austrijanci pred susret u Zenici: Idemo u borbu za tri boda

Nogometna reprezentacija Austrije najavila je danas na konferenciji za medije pred susret Lige nacija kako će pokušati iz Zenice odnijeti tri boda u sutrašnjem susretu.

Na pitanja novinara danas su odgovarali selektor Franco Foda i kapiten tima Marko Arnautović. Austrijanci su na konferenciji najavili borbu za tri boda u za njih prvom susretu Lige nacija.

"Za razliku od prethodnih utakmica, osjećaj je malo drugačiji, ali ne mnogo. Tim je spreman, imat ćemo danas još jedan trening i svakako da želimo pobijediti, s obzirom na to da su utakmice Lige nacija i karta ulaska na Europsko prvenstvo. U svakom slučaju BiH je jaka ekipa, imaju Džeku i Pjanića. A, ne smijemo zaboraviti ni krilne igrače. Postigli su prije par dana pobjedu protiv Sjeverne Irske. Idemo na pobjedu, ali su jaka ekipa. Treninzi su bili jako kratki jer smo imali susret prije par dana i za nju smo se pripremali. Priprema za BiH bila je kratka, ali jučer smo se pripremali posebno za napad i odbranu. Želimo da smo aktivni sve vrijeme i da mi vodimo utakmicu", rekao je Foda.

Na pitanje novinara o odluci da Marko Arnautović nosi kapitensku traku, selektor je rekao kako će kapiten sutra zasigurno pokazati dobru igru, ali da je selektorova odluka koga će izvesti na teren. 

"Marko je dio tima, sve vrijeme je bio tu kada smo razgovarali. Čast je nositi kapitensku traku, ali je Marko to zaslužio tako da sutra će, vjerujemo, nastaviti svoju dobru igru. U svakom slučaju igrat ćemo s najboljim igračima. Mi imamo plan, cilj nam je da pobijedimo i ispred mene je zadatak da od 20 igrača i tri golmana odlučim i izvedem najbolje. Cilj nam je pobjeda. Imamo jako kvalitetne igrače koji su dobri i u odbrani i napadu. Imamo naše kvalitete na kojima radimo. Ne mogu jedni biti dobri samo u napadu, nego moraju i u odbrani. Tek onda možemo davati mnogo golova, ali i braniti naš gol", rekao je Foda.

Austrijski selektor najavio je agresivnu igru u sutrašnjem susretu.

"Ima uvijek na čemu da se radi. Svjesno smo da imamo jakog protivnika. BiH ima dobre navijače, ali ono što moram naglasiti je da želimo pobjedu. Bit ćemo dominantni i agresivni tokom cijele utakmice i da lopta bude kod nas. Ovo je jedinstvena prilika da se plasiramo na EP i to je naša obaveza. Svi igrači će dati svoj maksimum, bit će na granici i bitno je da tim bude jedinstven" rekao je Foda.

Marko Arnautović, kapiten austrijskog tima najavio je dominaciju austrijskog tima u utakmici protiv Bosne i Hercegovine.

"Očekujem spremnost saigrača. Ovdje nismo zbog zabave nego zbog igre. Svjesni smo da BiH ima svoje kvalitete i da je to jaka reprezentacija. Dat ćemo sve da sutra tri boda odnesemo kući. Bh. ekipa je jaka ekipa, posebno Džeko i Pjanić. Neću reći da ih se želimo riješiti, ali ne smijemo zapostaviti ni druge igrače koji imaju svoje kvalitete i dat ćemo sve od sebe da pobijedimo. Ovo je prvi put da sam kapiten, ali sama traka neće promijeniti ništa na mojoj igri. Bitno je da se svi skoncentriramo na igru, na meni je da vodim tim i da odigramo dobru utakmicu", rekao je Arnautović.

Na pitanje bh. novinara o susretu BiH - Sjeverna Irska, u kojoj je bh. reprezentacija odnijela pobjedu, Arnautović je odgovorio na jeziku ovog područja kako se radi o dobrom timu.

"Nisam nikada vidio ovakvu Irsku. Bosna je već igrala kod nas kući. Jedino znamo da je Bosna jaka ekipa, igraju kući. Mi želimo pobjedu i to je sve što mogu reći", rekao je Arnautović.

Austrijski tim sutra igra svoj prvi susret u novoformiranom takmičenju Liga nacija. Na pitanje novinara koliko je bitan ovaj format takmičenja, Arnautović je odgovorio kako je jedino bitno da se Austrija plasira na Europsko prvenstvo.

"Moram reći da su nam pokušali objasniti kako funkcionira Liga nacija, ali sve pobjede i sve utakmice vode ka plasmanu ka EP. Nama je najbitnije da se kvalificiramo i na tome ćemo raditi, a prva stepenica je sutrašnja utakmica. Za mene nema veze da li se radi o prijateljskoj utakmici ili kvalifikacijama. Ja dajem sve od sebe uvijek" , rekao je Arnautović.

Susret Bosna i Hercegovina - Austrija igra se u okviru Lige B Grupe 3 na stadionu Bilino polje u Zenici 11. septembra u 20.45 sati.