Belma Musić: Ženski nogomet je u usponu

Nogometašice SFK 2000 Sarajevo jesenje su prvakinje Bosne i Hercegovine. Bordo dame upisale su 11 pobjeda na isto toliko odigranih utakmica, te s pozitivnom gol-razlikom od čak +60 (60:3) čekaju nove izazove. Belma Musić u SFK 2000 Sarajevo igra već četiri godine, a njena pozicija je lijevi bek i lijevo krilo.

- Ljubav prema nogometu se rodila još od moje četvrte godine. Nije dan prošao,a da nisam išla ispred zgrade da šutam loptu s dječacima. Jednostavno zaljubila sam se u loptu i u ovaj sport - kaže Belma Musić, koja pohađa sarajevsku Petu gimnaziju i odličan je učenik.

Ova mlada nogometašica koja ima svega 18 godina zadovoljna je svojim učinkom.

- S obzirom da imam samo 18 godina,a da sam već igrala za kadetski tim,sad i za juniorski te i seniorski, naravno da sam zadovoljna, ali uvijek može bolje. Bitno je da imam želju za radom na treningu, a rezultat će sam doći - govori ova ambiciozna djevojka.

Nogometašice SFK 2000 Sarajevo i ove sezone žele završiti na prvom mjestu, sa novim trofejima.

- Napravili smo jako dobru prednost, završile smo polusezonu prvim mjestom na tabeli sa maksimalnim brojem bodova i idemo na zasluženi odmor, jer smo sezonu započele ranije zbog nastupa kluba u UEFA-a Ligi prvaka - riječi su mlade nogometašice koja je nastupala za U-16 reprezentaciju BiH, a sada očekuje poziv i u U-19 selekciju naše države.

Image

Smatra da ženski nogomet u BiH nije toliko popularan kao u drugim većim zemljama.

- Kako vrijeme prolazi i u BiH se stvari mijenjaju. Bili su jako lošiji uvjeti te je bilo jako teško doći do rezultata, ali danas imamo bolje uvjete, ne baš najbolje, ali šta je, tu je. Predsrasuda ima još uvijek. Muškarci su u puno boljoj poziciji, ali polako ta slika opada. Ženski nogomet je u usponu i dobiva na popularnosti - mišljenja je naša sagovornica.  
Ispričala nam je i jedan zanimljiv događaj s terena.  

- U kadetskoj Premijer ligi BiH kad smo igrali protiv ŽFK Banja Luka u toku utakmice počela je oluja. Pošto je mene strah grmljavine uplašila sam se. Kada je počelo jako grmiti sakrila sam se iza leđa svoje protivnice koju sam "čuvala". Rekla sam joj: "Čekaj da prestane grmiti, pa onda trči" -uz smijeh priča mlada nogometašica SFK 2000 Sarajevo.
Govorila je i o svojim planovima za budućnost.  

- Slijede nam pripreme za nastavak sezone, gdje se nadam da ću se pokazat u najboljem svijetlu, a moja neostvarena želja je zaigrati za neki veći klub kao što je Bajern Minhen - zaključuje Belma Musić.