Ćiro Blažević: Plaćali su me "solarno"

Predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine, kineski premijer, Li Keqiang stigao je u službeni posjet Hrvatskoj na poziv premijera Andreja Plenkovića. Tim povodom reakciju je imao i legendarni trener Ćiro Blažević.

- Posjet kineskog premijera je čudesna stvar za Hrvatsku. Ako se sprijateljimo s njima, na konju smo, pa to je najmoćnija nacija na svijetu - rekao je Blažević, koji je svojevremeno bio selektor mlade reprezentacije Kine.

Miroslav Ćiro Blažević prvi je nanjušio moć Kine. Tačnije, novac. U Šangaj je otišao 2009.

Tad su Kinezi bili u povojima, nogomet je tek postajao hit.

- Ali, sine, ja uvijek imam jedan refleks da preduhitrim moguće crne scenarije. Tako sam rekao i Kinezima: "Slušajte, kod mene je samo solarno plaćanje. Lova na sunce!". I tako je i bilo. Nisu mi ostali dužni ni lipe! - 

Ćiro je nakon Šangaja preuzeo olimpijsku reprezentaciju Kine. Naravno, i tu je bio “solarni” način plaćanja.

- Ne samo to nego dvije godine nakon što sam napustio Kinu, njihov nogometni savez imao je sjednicu o rezultatima, gledalo se koliko je ekipa napredovala... I vidjeli su da ekipa koju sam im ja ostavio postiže sjajne rezultate. I na toj sjednici odluče da me moraju nagraditi. Zovu me i kažu: "Gospodine Blaževiću, u znak zahvale dobit ćete još 100.000 eura!". -

I ja pošaljem sina u Kinu, a oni ga uredno prime, plate... Prema meni su bili izuzetno pošteni - otkrio je trener svih trenera, prenosi 24sata.

Za Kineze kažu da imaju čudne običaje da u restoranima ne primaju bekšiš, već to smatraju uvredom. 

- Ma, glupost. To kažu oni koji nikad ne daju bakšiš... Ako se s njima sprijateljimo, ne trebamo ništa raditi cijeli život. Zamislite da nam svaki Kinez mjesečno da jedan euro, to je milijardu i 300 miliona eura mjesečno!