Crtice iz života Mirze Delibašića koje do sada niste znali (VIDEO)

Prije 17 godina napustio nas je najveći sportista Bosne i Hercegovine svih vremena, Mirza Delibašić. Kinđe je preminuo kao direktor KK Bosna 8. decembra 2001. godine.

Sportsku karijeru započeo je 1968. godine, kada je postao pionirski prvak Bosne i Hercegovine u tenisu. Iste godine postaje i član tuzlanskog košarkaškog kluba Sloboda gdje igra sve do 1972. godine, kada prelazi u sarajevsku Bosnu, i svoju prvu utakmicu igra protiv splitske Jugoplastike.

Za Bosnu je odigrao 700 utakmica i postigao približno 14.000 koševa. Mirza Delibašić je kao igrač predvodio Bosnu do naslova prvaka Evrope 1979. godine, a bio je i jedna od zvijezda španskog kraljevskog kluba - Reala iz Madrida gdje je ostvario zapažene rezultate.

Njegova generacija će reći sanjali smo da letimo kao Mirza i zbog njega smo bili bolji ljudi.

Osim što je iza sebe ostavio brojne zvjezdane momente, trofeje, titule, ostavio je i dvojicu sinova, Darija i Danka. Jedan je TV lice, drugi je danas ugostitelj - koji baš i ne voli da se pojavljuje na TV-u, ali su se odazvali pozivu N1 i gostovali u emisiji Večernji studio.

Da li se sjećamo dovoljno Mirze Delibašića, romantičara na košarkaškom terenu i izvan njega. Omiljenu osobu gdje god da je igrao ili bio. Košarkaški umjetnik i gospodin.

Dario i Danko Delibašić su u razgovoru sa Emelom Burdžović otkrili brojne neznane detalje iz života Mirze Delibašića, ali govorili su i o svom odrastanju uz njega, čemu ih je naučio i zašto je Mirza Delibašić i šta bi njihov otac danas rekao na sve što se dešava u BiH, ali i sa bh. košarkom.

Pogledajte snimak kompletne emisije.