Detalj s pehara Australian Opena privukao veliku pažnju, drugačiji je zbog zabrane

č
Bjeloruska teniserka Arina Sabalenka osvojila je prvu Grand Slam titulu jutros, a njen pehar za pobjednicu Australian Opena razlikuje se od prijašnjih.

Sabalenka je u Australiju stigla "pod bijelom zastavom". Prije nekoliko mjeseci vodila se rasprava o tome da li će uopšte biti dozvoljen nastup takmičarima iz Rusije i Bjelorusije, ali su na kraju dobili to pravo.

Ipak, zbog vojne agresije na Ukrajinu, takmičarima iz ovih zemalja zabranjeno je da predstavljaju svoje države, već su na Australian Openu učestvovali pod bijelom zastavom.

Na kraju smo dobili situaciju da je upravo jedna teniserka iz neke od dvije zabranjene zemlje došla do trofeja, a samim tim se i trofej razlikuje od ostalih viđenih na Australian Openu.

 

Naime, fanovi su uočili jedan zanimljiv detalj na peharu kojeg je Sabalenka podigla. Uz imena prethodnih pobjednica stajalo je ime države koju predstavljaju, dok je Sabalenkino ime usamljeno.

Ipak, nema sumnje da to neće utjecati na radost i veselje kroz koje Sabalenka prolazi zbog prve Grand Slam titule do koje je došla preokretom nad Elenom Ribakinom, inače bivšom ruskom teniserkom koja sada nastupa za Kazahstan.