Preko visočkih piramida do najvećeg ikad? Đoković je postavio do sada neviđeni rekord u tenisu

.
Novi trijumf na Roland Garrosu Koliko god to zvučalo sujevjerno posjete piramidama u Visokom su bile od velike koristi Novaku Đokoviću koji se već sada može smatrati najvećim teniserom u historiji.

Đoković je i pred Roland Garros boravio u Visokom, da bi na kraju stigao do pobjede na otvorenom prvenstvu Francuske, to mu je bio 19. Grand Slam u karijeri. Gubio je 0:2 u setovima od Stefanosa Tsitsipasa, ali se onda jednostavno trznuo, prebacio igru na svoj nivo i stigao do tri uzastopna seta i konačne pobjede.

 

"Hvala vam što ste bili danas ovde prisutni. Još jednom je bila naelektrisana atmosfera. Želim da zahvalim mom timu, mojoj porodici, mom treneru, fizioterapeutu, svima koji su zaslužni za ovo što smo napravili danas. Nivo tenisa bio je izvanredan", rekao je Đoković odmah poslije meča te nastavio:

"Bilo je izuzetno fizički i mentalno teško. Dva puta u tri dana igrao sam dva teška meča, ali pokazao sam sve svoje sposobnosti i da se vratim u meč. Ovo je ispunjenje sna, neverovatno je šta sam uspeo da ostvarim. Hvala vam svima."

S pobjedom na pariškoj šljaci Đoković je stigao do novog nevjerovatnog rekorda s kojim već sada može nositi epitet najvećeg tenisera svih vremena. 

Naime, Nole je postao prvi teniser sa po najmanje dvije titule na sve četiri Grand Slama. Poduhvat kojim se ne može pohvaliti niko u "bijelom sportu".

Đoković sada u svojim vitrinama ima dva Roland Garrosa, tri US Opena, pet Wimbledona i devet Australijan Opena. 

 

Inače, Đokovićevi najveći rivali Roger Federer i Novak Đoković sada imaju po jedan Grand Slam više. Švicarac i Španac su na brojci od 20. 

Nakon što je pobijedio Stefanosa Tsitsipasa poslije četiri sata borbe srbijanski teniser je pokazao svoju veličinu.

Naime, poslije posljednjeg poena i proslave trofeja Đoković je reket s kojim je stigao do 19. Grand Slama poklonio jednom od dječaka na tribinama.

Reakciju sretnog dječaka na tribinama je teško opisati riječima obizrom da je isam bio u nevjerici. Prvo je skako od sreće, zatim se uhvatio za glavu i krenuo u zagrljaj svojih prijatelja.

Đoković neće imati previše vremena za predah jer ga vrlo brzo očekuje nastup na Wimbledonu koji se igra od 28. juna do 11. jula.