Đokovićev otac je pozirao sa ozloglašenim "Noćnim vukovima" kojima je zabranjen ulazak u BiH

*

Britanski The Guardian objavio je da su navijači sa kojima je u Melbourneu pozirao Novakov otac Srđan Đoković, članovi poznate bajkerske grupe "Noćni vukovi" koju predvodi ruski aktivista Aleksandar Zaldostanov.

Otac Novaka Đokovića snimljen je kako pozira sa navijačima dok mašu ruskim i proruskim zastavama na Australian Openu, ali neće biti sankcionisan. Istovremeno, Teniski savez Australije izdao je važno saopštenje u kojem su upozorili sve aktere sličnih događaja.

Nakon meča Novaka Đokovića i Andreja Rubljova grupa navijača istakla je ruske zastave u blizini terena gdje se igrao polufinalni meč AO, uključujući i onu sa likom Vladimira Putina, uzvikujući proruske slogane.

Srbijanski novinari potvrdili su da je to Đokovićev otac, a list Melbourne Age objavio je da je rekao na srpskom: "Živjela Rusija".

Ove scene ukrajinski ambasador Vasil Myroshnychenko nazvao je sramotom, ali direktor turnira Craig Tiley, koji se borio za dolazak Novaka Đokovića na ovogodišnji Australian Open, odlučio je da nema nikakvih sankcija za Srđana Đokovića.

"Noćni vukovi" se predstavljaju kao bajkeri, pojedini mediji ih zovu "Putinovom braćom". Predvodnik ove bajkerske grupe je Aleksandar Zaldostanov Hirurg, inače miljenik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Podsjetit ćemo, članovima ove organizacije je od 2018. godine zabranjek ulazak u BiH jer su označeni kao "sigurnosna prijetnja". Ipak, čini se da to nijma ne znači ništa s obzirom da svake godine dolaze u posjetu našoj zemlji.

Zaldastanov je od 2014. godine na crnoj listi SAD-a zbog, kako se navodi, svojih veza i aktivnosti sa separatistima u Ukrajini.