Đokovićeva vječnost i poravnanje s Nadalom ili Tsitsipasova osveta: Ko osvaja Australian Open?

ć
Srbijanski teniser Novak Đoković i Grk Stefanos Tsitsipas u nedjelju ujutro borit će se za prvi Grand Slam trofej ove sezone u velikom finalu Australian Opena.

Tačno pet godina, odnosno 27 mečeva, toliko Đoković nije izgubio u svom "dvorištu", a to je Australian Open. Posljednji poraz u Melbourneu nanio mu je Korejanac Hyeon Chung sada već davne 2018. godine i srbijanski teniser u finale ulazi kao veliki favorit.

Bit će to prilika da se Đoković izjednači na vrhu liste s Rafaelom Nadalom po broju osvojenih Grand Slam titula, pošto Nadal ima jednu više u ovom trenutku (22). S druge strane, Stefanos Tsitsipas tražit će svoju prvu Grand Slam titulu.

Za Grka je ovo tek drugo finale na najvećim turnirima, a jedini put bio je u borbi za trofej na Roland Garrosu 2021. godine i tu mu je vrlo težak poraz nakon preokreta nanio upravo Đoković. To je za Tsitsipasa velika šansa da se osveti za najbolniji poraz u karijeri.

Ipak, pitanje je koliko Grk može protiv Đokovića koji djeluje nezaustavljivo ove godine. Osvojio je već turnir u Adelaideu, a onda je u Melbourneu pokazao da igra u fantastičnoj fomi i da ga zanima isključivo titula.

Ni historija, ni statistika ne idu Tsitsipasu na ruku. Naime, Đoković je do sada igrao devet finala na Australian Openu i osvojio je isto toliko titula. Sutra je u borbi za rekordni 10. trofej.

"Za Tsitsipasa ovo bi mogao biti najveći duel u životu. Igra za poziciju broj jedan i za prvu Grand Slam titulu. Ali, ja znam šta da radim. Spreman sam da idem u borbu, ako treba pet setova, onda pet setova. Ako treba pet sati, onda pet sati. Jedva čekam meč", rekao je Đoković u najavi susreta.

Ipak, već nekoliko rundi takmičenja, kako su favoriti ispadali u Australiji, prognoziralo se da bi Tsitsipas jedini mogao ugroziti Đokovića do kraja turnira. No, potrebno je da popravi svoj jednoručni bekhend koji mu je u proteklim duelima predstavljao problem, ali je zbog drugih kvaliteta dobijao rivale. Đokovića će s pomenutim "balonima" teško dobiti i mora pronaći rješenje.

Osim poravnanja s Nadalom, Đoković do trofeja želi doći i zbog prošlogodišnjeg sportsko-diplomatskog skandala nakon kojeg je deportovan iz Australije.

Podsjetimo, nevakcinisani Đoković nije dobio medicinsko izuzeće, oduzeta mu je viza za Australiju i deportovan je iz ove zemlje, nakon čega se nije mogao boriti za odbranu titule. Znajući mentalitet srbijanskog tenisera, učinit će sve da se "osveti" na neki način Australiji i dođe do novog trofeja.

Veliko finale zakazano je za nedjelju u 9:30. Direktan prijenos je u programu Eurosporta i nema dileme da će veliki broj gledatelja i u BiH biti ispred malih ekrana i ispratiti tenisku poslasticu za početak laganog nedjeljnog jutra.