Džanan Musa sa Realom gazi sve redom. Ponovo najefikasniji igrač “Kraljeva”

x

Džanan Musa postigao je 12 poena u novoj pobjedi Reala iz Madrida.

“Kraljevi” su u 18. kolu španskog prvenstva savladali kao gosti ekipu BAXI Manrese (94:69).

Reprezentativac Bosne i Hercegovine za samo 15 minuta u današnjem meču imao je još tri skoka i dvije asistencija. Nije bilo potrebe da Džanan igra više jer su “Kraljevi” dominirali od početka do kraja, pa je trener Mateo Chus rotirao svih 12 igrača.

Džanan Musa predvodio “Kraljeve”
No, i to je bilo dovoljno da, zajedno sa Marijom Hezonjom, koji je također postigao 12 poena, Džanan bude najefikasniji košarkaš Reala u ovom susretu.

Real je na čelu prvenstvene tabele sa omjerom od 15 pobjeda i tri poraza. Identičan učinak ima i njegov najveći rival Barcelona.

Bio je ovo prvi meč drugog dijela španske liga koja broji čak 18 klubova. Kad je riječ o učinku Muse, on u prosjeku ubacuje 16,3 poena po ligi. Najbolji je strijelac Reala.

Bh. krilni igrač blista i u Euroligi. Nakon 21. kola vodeći je strijelac ”Kraljeva” i u elitnom takmičenju.

Za 24,1 minut ubacuje čak 15,4 poena u prosjeku. Tome dodaje po 2,7 skokova i asistencije.

Podsjetimo, Musa (206 centimetara), koji igra na poziciji krila, transfer karijere, u redove Reala, ostvario je u julu prošle godine.

Transfer karijere
Zasluga je to fantastične sezone u dresu Rio Breogana. Kao član Rija prošlo prvenstvo Španije završio je sa indeksom valorizacije od 23,1 boda u prosjeku po meču (najbolji u ligi).

Imao je i 20,1 poen po utakmici. To ga je učinilo i najboljim strijelcem lige. Sve ovo donijelo mu je titulu najboljeg igrača (MVP) prošle sezone u španskoj ligi, koju je osvojio upravo njegov novi klub, Real. “Kraljevi” imaju i deset naslova prvaka Evrope.

Musa je prvi igrač u posljednjih 25 godina koji je dobio MVP tittulu, a da nije sa ekipom izborio plasman u play-off. Real Madrid ima deset titula prvaka Evrope uz čak 35 naslova prvaka Španije.