Džeko na svojoj Grbavici srušio Sjevernu Irsku

Iako je Sjeverna Irska imala velike šanse i tri pogođene stative, nije uspjela da postigne gol, a Džeko se pobrinuo da se kući vrati uplakana

Zmajevi su u Ligi nacija perfektni. U prvom kolu smo dobili 2:1 Sjevernu Irsku u Belfatsu, ali večeras je naš rival bio ponovo poražen, mada nas je opet pošteno namučio.

Nakon pobjede nad Austrijom u Zenici (1:0), ostvarili smo još jednu, ali nije bilo nimalo lako, a u par navrata imali smo veliku naklonost sreće.

Presingom smo večeras tjerali goste na greške i to se posebno u prvom dijelu dosta dobro isplaćivalo. Mada, mogli su Sjevernoirci prvi do gola u 15. minuti, kada se Saville ne snalazi baš najbolje u našem šesnaestercu poslije centaršuta Davisa. Bio je potpuno sam, ali nije uspio da zahvati loptu kako je želio.

Odmah na drugoj strani Pjanić šalje dugu loptu, Džeko sa samo sedam metara prebacuje gol iz mat pozicije. Saville nas je mogao kazniti u 22. minuti, ali je stativa bila saveznik Zmajeva.

Uspjeli smo doći do tog gola u 27. minuti. Jamal Lewis je napravio kardinalnu grešku, do lopte dolazi Višća, koji nesebično dodaje do Džeke, a Dijamant je precizan za svoj 300. gol u karijeri.

Imali smo dobru situaciju u 34. minuti, tačnije Pjanić, koji je gađao iz slobodnjaka, ali je pucao preko gola. Do kraja prvog dijela bilježimo i udarac Ognjena Vranješa, ali nije bio precizan.

Inače, važno je napomenuti da je poništen čist gol Džeki u 30. minuti. Pjanić je izveo slobodnjaka, izagrana je odbrana Sjeverne Irske, Dćeko zabija golčinu, ali podignuta j zastavica iako napadač Rome nije bio u nedozvoljenoj poziciji.

Na početku drugog dijela kontrolisali smo stvari na terenu, a Džeko u 56. minuti imao veliku šansu, no nije uspio da dođe do novog gola. Mogli su gosti do gola u 65. minuti, Whyte s pet metara pogađa stativu iako smo svi već vidjeli loptu u mrežu.

Imali smo puno sreće, a sreća prati hrabre. Da mirnije dočekamo kraj, pobrinuo se Edin Džeko. Maestralna lopta Pjanića sa svoje polovine, Džeko je prihvatio loptu i mirno poentirao. Mogli su gosti do utješnog gola, objektivno su ga i zaslužili sa tri pogođene stative, ali večeras je sreća bila na našoj strani.

Rezultat se nije mijenjao, stigli smo do treće pobjede i mirno čekamo 15. novembar i duel s Austrijom u Beču. Inače, ovo je osma utamica Zmajeva bez poraza, a posljednji smo doživjeli još u februaru od Meksika.

U svakom slučaju, divno je večeras bilo na Grbavici, svi su odradili posao na najbolji način i možemo da uživamo u trenutnim rezultatima. 

U grupi 3 BiH ima maksimalnih devet bodova, Austrija tri, dok Sjeverna Irska nema nijednog boda. 

BiH - Sjeverna Irska 2:0 (Džeko 27, Džeko 73)

BiH: Šehić, Ćivić, Vranješ, Zukanović, Šunjić, Bešić, Sarić, Pjanić, Duljević, Višća, Džeko

Sjeverna Irska: Preacock-Farrell, Lewis, J. Evans, Cathcart, McNair, S. Davis, Saville, Norwood, Dallas, Boyce, C. Evans