Barcelona pobijedila Romu, Džeko postigao počasni pogodak za rimsku ekipu

U prvom susretu četvrtfinala Lige prvaka Barcelona je savladala Romu rezultatom 4:1.

Barca je silovito krenula od početka, a Allisonova mreža se zatresla u 7. minuti. No, Suarezov pogodak je opravdano poništen zbog ofsajda.

Dvije minute kasnije Džeko je oboren u kaznenom prostoru domaće ekipe i tražio je penal, ali ga nije dobio.

U 17. minuti Rakitić je nakon izvedenog kornera šutirao iskosa sa deset metara, ali je pogodio stativu.

Barca je ipak do kraja poluvremena stigla u vodstvo kada je u 38. minuti kapiten rimske ekipe De Rossi pokušao izbiti loptu ispred Messija, ali je postigao veoma efektan autogol.

Igrači Rome su ponovo tražili penal u 41. minuti kada je Umtiti skrivio prekršaj na ivici kaznenog prostora, a arbitar Makkelie je loptu "izvukao" nekoliko centimetara ispred kaznenog prostora. Pellegrini je šutirao iz slobodnjaka, ali samo u živi zid.

Na početku drugog poluvremena Messi je imao novu priliku, ali je sa ivice kaznenog prostora u 52. minuti šutirao pravo u Alissona.

Drugi pogodak za Barcelonu ponovo je bilo djelo gostujućih igrača. Rakitić je u 55. ubacio sa desne strane, a Manolas je uklizao i najprije pogodio stativu, lopta se odbila i pogodila ga u koljeno, te je ušla u gol za 2:0.

Samo četiri minute kasnije Barca je postigla i treći pogodak. Nakon kontranapada Messi je pronašao Suareza koji šutira, Alisson odbija loptu pravo na Piqueovu nogu, a štoperu Barce nije bilo teško pogoditi za 3:0.

U 69. minuti ponovo je Messi bio u prilici, ali je ponovo Alisson bio uspješniji u njihovom duelu.

Roma je veliku priliku na meču imala u 78. minuti kada se Ter Stegen poigravao pred svojim golom, a Defrel se našao u stopostotnoj situaciji, ali je njemački golman uspio odbraniti njegov udarac. Samo pola minute kasnije Ter Stegen je još jednom prelijepom paradom odbranio Perottijev udarac sa 20-ak metara.

Džeko je u 80. minuti postigao pogodak za 3:1. Perotti je ubacio loptu sa lijeve strane, Džeko se lijepo zagradio pored Albe i potom lijevom nogom matirao Ter Stegena i na taj način ostavio nadu Vučici za prolaz u polufinale.

Konačnih 4:1 postavio je Suarez nakon još jedne nespretne reakcije odbrane Rome.