FIFA uvela zanimljivo pravilo za VAR pomoćnike iako nisu na terenu

Submitted by Amar on Wed, 13/06/2018 - 11:12
fifa2
Po prvi put u historiji na Svjetskom prvenstvu će se koristiti video tehnologija jer FIFA želi izbjeći greške sudija na ovako velikom takmičenju.

FIFA je prije dva mjeseca potvrdila da će VAR biti na Svjetskom prvenstvu, te da vjeruju da će to smanjiti greške sudija. Također, FIFA je danas objavila da će sudije koje budu zadužene za VAR nositi istu uniformu kao ostale sudije iako se neće nalaziti u blizini terena.

Odlučeno je da sudije na terenu, ali i njihovi pomoćnici koji su zaduženi za VAR budu u istim uniformama, te se i time pokazuje ozbiljnost ovog izdanja Mundijala u Rusiji. Sudije za VAR će biti smještene u posebnim prostorijama na stadionima i jasno je da će sve sumnjive odluke biti u njihovim rukama.

"Iako će se ljudi koji su zaduženi za VAR nalaziti poprilično daleko od terena odlučeno je da će i oni nositi uniforme kao sudije na terenu. Neće biti moguće da se neko pojavi opušteno obučen ili čak u odijelu. Imaju uniforme za sve sudije i to se mora maksimalno poštovati. Ono što oni rade je veoma stresno i zbog toga želimo da imamo neki dress code", poručio je Pierluigi Collina.

Topic