Cazinjanin Damir Hairlahović prvi Bosanac koji se uspio kvalificirati na Redbull Erzberg Rodeo u Austriji

Po prvi put Bosna i Hercegovina je imala predstavnika na Redbull Erzberg Rodeo utrci, i to Damira Hairlahovića iz Cazina, koji se uspio kvalificirati na najtežu utrku na svijetu u hardenduro disciplini.

Kvalifikacijska staza je dugačka oko 15 kilometara i nalazi se na rudniku željeza, koji je vrlo specifičan sa svojom veličinom.

Prosječna brzina motora je oko 90km/h tokom vožnje kvalifikacijske staze, dok se na nekim dijelovima vozi i maksimalna brzina koja iznosi 140km/h, što je vrlo opasno ukoliko bi došlo do pada.

Image

U borbu sa štopericom dolaze ljudi iz cijelog svijeta - Amerike, Kine, Australije, Velike Britanije i tako dalje. Od preko 2 000 vozača naš Cazinjanin se uspio kvalificirati na 321 mjesto u prvom danu, gdje je vozio 10 minuta i 59 sekundi.

Moramo napomenuti da je sletio sa staze i izgubio skoro 10 sekundi; da nije došlo do ovog nesretnog događaja, sasvim sigurno bio bi u top 200 vozača.

Image

Za glavnu utrku prolazi samo najboljih 500 vozača, a među takmičarima su i vozači koji dolaze godinama i ne uspiju se kvalificirati za glavnu utrku koja se održava u nedjelju.

Naš Damir  je startao iz sedmog reda na dan utrke. Tokom utrke uspio je preteći oko 150 vozača, što ga je na kraju dovelo na 174. poziciju na najvećoj i najtežoj hardenduro utrci na svijetu.

Za njega ovo je bilo veliko iskustvo i jedva čeka sljedeću godinu da popravi svoj rezultat, kako je istakao za Cazin.NET.

Image