IGRAJU MUŠKI: Prema statistikama- Bosanci najmanje glume ozljede

Teatralni padovi idu na živce svim ljubiteljima fudbala, ali imaju svoje razloge.

Fudbal više nije ono što je nekad bio. Ovi današnji fudbaleri ne bi preživjeli jednu utakmicu u dobrim starim vremenima. Takve i slične rečenice redovno slušamo gotovo na svakoj utakmici, svaki put kad se neki fudbaler baci na teren da bi se previjao od bolova i nekoliko trenutaka kasnije nastavio po svome kao da se ništa nije ni dogodilo.

Ista priča se povela u nakon pobjede Brazila protiv Meksika gdje je teatralni Neymar opet dobivao zvižduke s tribina zbog kotrljanja po terenu, ali i izvan njega. Kad je prije nekoliko dana legendarni Eric Cantona objavio video na Instagramu gdje se sprda s Neymarom i njegovim dramatičnim padovima, svima je bilo jasno što ostatak svijeta misli o takvom ponašanju na terenu.

Na prošlom svjetskom prvenstvu je Wall Street Journal odlučio provjeriti koliko tačno igrači troše vremena na kotrljanje po podu uz bolne grimase. U 32 utakmice grupne faze izbrojali su 302 situacije gdje su igrači beživotno ležali na podu ili se bolno bacakali po terenu kako bi uvjerili suca da su opasno ozlijeđeni. U devet prilika su igrači bili stvarno ozlijeđeni i to dovoljno da ih trener zamijeni jer nisu mogli nastaviti utakmicu, prenosi Express.hr.

Treba pošteno priznati da su ozljede normalna stvar u toj igri, postoje čak i određeni prekršaji koji ozbiljno bole, a da igrač može nastaviti utakmicu poslije njih. Vratimo se mi izračunima WSJ-a koji kažu ovako: Brazilci su čak 17 puta u samo dvije utakmice završili na podu i time su neprikosnoveni prvaci. Neymar je, pomalo i očekivano, najčešće završavao na terenu. Čak pet puta je bolno pao, a svaki put je bio na nogama u roku od 15 sekundi.

Na drugom kraju spektra su bili debitanti na svjetskoj sceni, reprezentacija Bosne i Hercegovine koji su samo dva puta pali na zemlju. Razmislimo sad malo. Navijači mrze lažiranje ozljeda, suci imaju pravo za kažnjavanje takvih postupaka, a ipak svjedočimo neviđenim glumačkim sposobnostima nekih od najboljih igrača. Zašto?