Ćiro Blažević: Kod mene je samo solarno plaćanje, pare na sunce

Miroslav Ćiro Blažević prvi je “nanjušio” moć Kine. Tačnije, novac. U Shangai je otišao 2009. godine.

Tad su Kinezi bili u povojima, fudbal je tek postajao hit”, priča Ćiro o svojoj kineskoj avanturi.

Ali, sine, ja uvijek imam jedan refleks da preduhitrim moguće crne scenarije. Tako sam i rekao Kinezima: “Slušajte, kod mene je samo solarno plaćanje. Lova na sunce!” I tako je bilo. Nisu mi ostali dužni.”

Ćiro je nakon Shanghaija preuzeo olimpijsku reprezentaciju Kine. Naravno, i tu je bio “solarni” način plaćanja, kako pišu Sportske.ba.

Ne samo to nego dvije godine nakon što sam napustio Kinu njihov fudbalski savez je imao sjednicu o rezultatima, gledalo se koliko je ekipa napredovala… I vidjeli su da ekipa koju sam ja ostavio postiže sjajne rezultate. I na toj sjednici odluče da me moraju nagraditi. Zovnu me i kažu: “Gospodine Blaževiću, u znak zahvale dobit ćete još 100 hiljada eura!” I ja pošaljem sina u Kinu, a oni ga uredno prime, plate… Prema meni su bili izuzetno pošteni”, otkrio je trener svih trenera.

Za Kineze kažu da imaju čudne običaju da u restoranima ne primaju napojnice, već to smatraju uvredom.

Ma glupost. To kažu oni koji nikad ne da ostavljaju napojnicu.”

Ćiro je, kroz smijeh, govorio i o prijateljstvu sa Kinezima:

Ma to je najmoćnija nacija na svijetu. Ko se udruži i sprijatelji s njima ne treba ništa raditi cijeli život. Zamislite da nam svaki Kinez mjesečno da jedan euro, to je milijardu i 300 miliona eura za mjesec!