Japan i Senagal u okršaju za prolaz u osminu finala Svjetskog nogometnog prvenstva

U prvoj utakmici drugog kola grupe H Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji u Ekaterinburgu od 17 sati sastaju se Japan i Senegal. U prvom kolu Japanci su sa 2:1 savladali Kolumbiju, dok je Senegal istim rezultatom savladao Poljsku, tako da ovaj duel pobjedniku donosi osminu finala.

Japan je protiv Kolumbije na samom otvaranju meča stekao dvostruku prednost, jer je osim penala koji je Kagava (Kagawa) pretvorio u vodstvo, isključen jedan protivnički igrač i to je naravno otvorilo veliku priliku. Na kraju su je Japanci i iskoristili, međutim, može da ih brine to što su s igračem više na terenu primili jedan gol i što su u prvom poluvremenu potpuno nadigrani. Drugi gol su dali glavom nakon prekida, što je također veoma neobično za ovu reprezentaciju, ali očito je to bila utakmica u kojoj je sve bilo na njihovoj strani.

Pobjeda Senegala u prvom kolu je ipak manje iznenađenje nego trijumf Japanaca, iako ima jednaku vrijednost, s obzirom na to da je puno lakše igrati s tri boda na kontu i Senegalci se nadaju da već nakon ovog okršaja mogu osigurati osminu finala. Nisu baš blistali u duelu s Poljskom i može se reći da su i oni imali sreće prilikom postizanja golova, jer je prvi bio autogol, a drugi je bio krajnje neobičan i također je plod velike greške protivničke odbrane. Iako su izrazito napadačka selekcija, koja obično i igra za gol više, u prvom kolu je sjajno odigrala odbranu, i u potpunosti su neutralizirali najveću opasnost, poljskog napadača Levandovskog (Lewandowskog). 

Tek pred kraj su primili gol, nakon malog pada koncentracije, ali ukupno ocjena je odlična i puno bolja od one za S. Manea, kao najveću zvijezdu selekcije Senegala, koji se nije iskazao. Od napadača se najboljim pokazao Niang. Pojedinačno su nešto kvalitetniji od Japana, koji je realno imao dosta sreće u prvom kolu.

SASTAVI EKIPA