Juniori BiH viceprvaci Balkana u karateu, Šuvalija osvojio dvije srebrene medalje

Karate reprezentacija BiH je učestvovala je na 19. Balkanskom karate prvenstvu za kadete, juniore i U21 takmičare koje se održalo u periodu od 30. novembra do 2. decembra u Dubrovniku u Hrvatskoj.

Učestvovalo je 11 zemalja, članica Balkanske federacije, a za reprezentaciju BiH je nastupio i takmičar Karate kluba Sarajevo Nedim Šuvalija, koji je ostvario odličan rezultat osvojivši dvije srebne medalje u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. 

U okviru pojedinačne konkurencije nastupio je u kategoriji borbe juniori -76 kg pri čemu je pobijedio u četiri meča. U finalnom meču, koji je bio vrlo neizvjestan do samog kraja, izgubio je razlikom od 3:2. U navednoj kategoriji je nastupilo ukupno 28 takmičara iz 11 zemalja. 

U ekipnoj konkurenciji je Šuvalija nastupio u sklopu juniorske muške ekipe BiH vođene selektorom Željkom Zombrom, gdje je dao veliki doprinos visokom plasmanu cjelokupne ekipe i osvajanju titule juniorskih viceprvaka Balkana. 

Juniorska muška ekipa BiH u sastavu Džuho, Turulja, Šuvalija, Omerbašić i Nedić, uspješno je savladala reprezentacije Kosova i Hrvatske, a potom u finalnom meču izgubila od reprezentacije Srbije.

Šuvalija je u finalnom okršaju reprezentacija BiH i Srbije nastupio kao prvi takmičar i pobijedio protivnika rezultatom od 5:3. Osim toga, u prethodnom kolu se igrom slučaja takmičio protiv njegovog finalnog protivnika iz pojedinačne konkurencije, predstavnika Hrvatske te ga pobijedio ubjedljivim rezultatom od 3:0.

Nedim je bio prvak Balkana 2016. godine (Balkansko prvenstvo za djecu u Beogradu) i viceprvak Balkana 2014. godine (Balkansko prvenstvo za djecu u Istanbulu).

Zahvaljući postignutim rezultatima iz Dubrovnika, Šuvalija je osigurao svoj odlazak na Evropsko prvenstvo u karateu, koje će se u februaru održati u Danskoj.