Kakve su grupe dobili potencijalni protivnici Zmajeva u play-offu Lige nacija

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine saznala je protivnike u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine, a Zmajevi će igrati protiv Italije, Finske, Grčke, Armenije i Lihtenštajna.

Prema trenutnoj situaciji, naša reprezentacija ima sasvim izgledne šanse da se nada direktnom plasmanu na Evropsko prvenstvo, a ukoliko kojim slučajem ne izbori plasman na smotru najboljih kroz kvalifikacije, Zmajevi će dodatnu priliku imati kroz baraž.

Za razliku od prethodnih godina, baraž će ove godine biti potpuno drugačiji, a igrat će ga reprezentacije koje su ostvarile najbolje rezultate u UEFA-inoj Ligi nacija, a koje kroz kvalifikacije nisu uspjele otići na Evropsko prvenstvo.

Bosna i Hercegovina osvojila je grupu 3 Lige B Lige nacija i siguran je učesnik baraža ukoliko kroz kvalifikacije ne izbori plasman na Evropsko prvenstvo, a ukoliko to učinimo, a primjera radi Austrija ne uspije, onda će mjesto u baražu pripasti njima. 

Pobjednik grupe 1 u Ligi B reprezentacija Ukrajine nalazi se u grupi s Portugalom, Srbijom, Litvanijom i Luksemburgom i s Orlovima će voditi glavnu bitku za direktan plasman na Evropsko prvenstvo. 

Pobjednik grupe 2 reprezentacija Švedske igrat će u grupi zajedno sa Španijom, Norveškom, Rumunijom, Farskim Otocima i Maltom, dok će pobjednik grupe 4 reprezentacija Danske igrati u grupi sa Švicarskom, Republikom Irskom, Gruzijom i Gibraltarom. 

Prema UEFA-inim propozicijima, u polufinalu play-offa sastat će se ekipa koja je od četiri navedene osvojila naviše bodova i ekipa koja je osvojila najmanje bodova, dok će drugi par činiti preostale dvije selekcije.

Bosna i Hercegovina je osvojila najviše bodova (10) i tako će za eventualnog protivnika dobiti Švedsku koja je osvojila sedam bodova. Drugi par bi činili Ukrajina i Danska. 

Inače, u slučaju da neka od prvoplasiranih selekcija izbori plasman kroz regularne kvalifikacije, njeno mjesto u play-offu Lige nacija bit će ustupljeno sljedećoj najboljoj selekciji u Ligi B. Redom su to Rusija, Austrija, Vels, Češka...

Play-off Lige nacija za prvoplasirane iz Lige B igrat će se krajem marta 2020. godine.

Sve grupe kvalifikacije za Evropsko prvenstvo izgledaju ovako:

Grupa A: Engleska, Češka, Bugarska, Crna Gora i Kosovo

Grupa B: Portugal, Ukrajina, Srbija, Litvanija i Luksemburg

Grupa C: Holandija, Njemačka, Sjeverna Irska, Estonija i Bjelorusija

Grupa D: Švicarska, Danska, Republika Irska, Gruzija i Gibraltar

Grupa E: Hrvatska, Vels, Slovačka, Mađarska i Azerbejdžan

Grupa F: Španija, Švedska, Norveška, Rumunija, Farska Ostrva i Malta

Grupa G: Poljska, Austrija, Izrael, Slovenija, Makedonija i Latvija

Grupa H: Francuska, Island, Turska, Albanija, Moldavija, Andora

Grupa I: Belgija, Rusija, Škotska, Kipar, Kazahstan i San Marino

Grupa J: Italija, BiH, Finska, Grčka, Armenija i Lihtenštajn

Euro 2020. igrat će se u 12 gradova i država: Rimu (Italija), Londonu (Engleska), Bakuu (Azerbejdžan), Bilbau (Španija), Kopenhagenu (Danska), Minhenu (Njemačka), Budimpešti (Mađarska), Dablinu (Republika Irska), Amsterdamu (Holandija), Bukureštu (Rumunija), St. Petersburgu (Rusija) i Glazgovu (Škotska).