Kakve su šanse Sarajeva protiv Seltika?

Dzeko
Bordo tim u pohodu na historijski plasman u grupnu fazu Evropske lige


Fudbaleri aktuelnog bh. prvaka Sarajeva sinoć su u Zenici savladali podgoričku Budućnost (2:1) i plasirali se u plej-of Evropske lige.

Za historijski plasman u grupnu fazu igrat će sa škotskim prvakom Seltikom, koji ih je, sjećamo se svi, izbacio u prvom pretkolu Lige prvaka prošle sezone.

Problemi u odbrani
U prvoj utakmici na stadionu Asim Ferhatović Hase, rezultat je glasio 1:3 za Seltik. Sarajevo je odlično krenulo u meč i povelo preko Mirka Oremuša, da bi potom uslijedio preokret gostiju u režiji Majkla Džonstona (Michael Johnston), Odsona Eduarda (Odsonne Edouard) i Skota Sinklera (Scott Sinclair).
Bez obzira na prednost od dva gola, Seltik je i u uzvratu bio bolji, slavivši pobjedu rezultatom 2:1. Rajan Kristi (Ryan Christie) i Kalum Mekgregor (Callum McGregor) bili su strijelci za škotskog prvaka, dok je jedini gol za bordo tim postigao Benjamin Tatar.

Te dvije utakmice su pokazale prvenstveno ogromnu razliku u fizičkoj spremi. Iako je važio za velikog favorita, Seltik nije bio toliko dominantan, premda je nesumnjivo kvalitetniji tim, koji dolazi iz kvalitetnije lige.

Seltik je nakon Sarajeva išao na estonski Nome Kalju, kojeg je savladao s ukupnih 7:0 (5:0, 2:0), da bi potom neočekivano ispao od Kluža (1:1, 3:4). Takmičenje je potom nastavio u Evropskoj ligi, gdje ga je izbacio Kopenhagen (1:1, 1:3).
Upravo u ta dva duela mogle su se vidjeti brojne slabosti škotskog prvaka, naročito u odbrani.

Problemi za Seltik nastavili su se i u ovoj sezoni. Nakon što su s lakoćom izbacili Rejkjavik (6:0), u drugom pretkolu Lige prvaka eliminisani su od Ferencvaroša (1:2).

Taj poraz direktno ih je odveo u treće pretkolo Evropske lige, gdje su teškom mukom golom Muhameda Eliunusija (Mohamed Elyounoussi) u posljednjim minutama prošli Rigu (0:1).

Zvučna pojačanja
Seltik nije mnogo mijenjao roster u odnosu na prošlu sezonu. Osim Kirana Tirnija (Kieran Tierney), koji je zbog povrede propustio dvomeč sa Sarajevom, a potom otišao u Arsenal, tim nije pretrpio ozbiljnije odlaske. Od igrača koji su nastupili u tom dvomeču, trenutno dio ekipe nisu Jozo Šimunović, Boli Bolingoli-Mbombo i Skot Sinkler.

S druge strane, uoči ove sezone doveli su dva zvučna pojačanja, golmana Vasiliosa Barkasa iz AEK-a i Albijana Ajetija iz Vest Hema, koje su zajedno platili 10,5 miliona eura. Stigao je također i Šejn Dafi (Shane Duffy) iz Brajtona, za čiju posudbu su izdvojili 2,2 miliona eura.

Zadržali su glavne igrače, uključujući Eduarda, Nil Lenon (Neil Lennon) je ostao na klupi, što Seltik i dalje čini glavnim favoritom za odbranu naslova u Škotskoj, gdje je na sedam odigranih mečeva ostvario šest pobjeda i remi.
Dolazimo do ključnog pitanja. Šta Sarajevo može u trećem međusobnom meču protiv Seltika i kakve su mu šanse za prolaz dalje?

Jedna vrlo bitna stvar je što će se ovaj put igrati samo jedan meč, kojem će Sarajevo biti domaćin.

Razlika je što ovaj put neće biti publike, što će također igrati veliku ulogu, a što će biti hendikep i za jedne i za druge. Seltik je poznat po fantastičnim navijačima, koji vrše veliki pritisak na Seltik Parku, gdje su padale brojne velike momčadi poput Barcelone.

Unatoč neubjedljviim igrama u Evropi, Seltik je i u ovom meču izraziti favorit, a utakmica u Rigi pokazatelj je da se Sarajevo ipak ima čemu nadati.
Treba naglasiti i da Sarajevo dosta ozbiljnije u odnosu na ta prethodna dva duela, naročito kada govorimo o fizičkoj spremi. To je pokazao i duel drugog pretkola Lige prvaka u Brestu, gdje se bordo tim odlično držao i na kraju nesretno ispao.

Šanse u četvrtak im neće biti velike, ali s obzirom na historijsku priliku i činjenicu da se igra samo jedan meč, motiva im ne smije i neće nedostajati.