Mia Ribić iz Velike Kladuše najbolja motociklistica u Hrvatskoj i najveća konkurencija muškarcima

Mia
Blato, prašina, opasan teren i adrenalin prvo su na što pomislimo kada čujemo riječ motocross.

 

Iako je društvo nametnulo mišljenje da je motociklizam sport za muškarce, jednako privlači i djevojke koje žele pomjeriti svoje granice ekstremnog, ali i srušiti stereotipe.

Brzu i ekstremnu vožnju preferiraju muškarci, ali postoje i žene koje rame uz rame s kolegama osvajaju kilometre, a jedna od njih je i Mia Ribić iz Velike Kladuše.

 

Ribić je Motociklistički savez Hrvatske nedavno u Zagrebu proglasio najboljom motociklisticom u 2020. godini. Ova petnaestogodišnjakinja iza sebe ima odvezenih jedanaest sezona, a ljubav prema motociklima seže od njene četvrte godine.

Titula motociklistice godine povod je za razgovor s Ribić, koja je, između ostalog, govorila o uspjehu u "muškom" sportu, opasnostima motocrossa, ali i budućim planovima.

 

"To što sam motociklistica godine sigurno mi daje još veću želju, volju i motivaciju za daljnje uspjehe. Rijetko kad se nađe ženska osoba u ovoj vrsti sporta, a moći konkurirati muškoj kategoriji i biti uspješan u tome za mene je velika stvar", kazala je.

 

Motociklistička takmičenja mogu biti opasna te iziskuju veliku pažnju i opreznost vozača, a naročito motocross takmičenja. Ekstremni sportovi sa sobom donose i moguće povrede, a naša sagovornica kaže da su one sastavni dio ovog sporta.

 

"Ljudi me često pitaju jesam li ikad pala ili se povrijedila. Ono što mnogi ne razumiju jeste da je to sastavni dio ovog sporta. Srećom, nikada nisam imala teže povrede zahvaljujući dobroj fizičkoj spremi i mnogo vremena provedenog na motociklu", dodaje.

 

Ribić s pet godina odvezla prvu utrku

 

Biti žensko u muškom sportu sigurno nije lako, kako keže, nikada sebe nije smatrala drugačijom od njih. Dodaje kako je u svemu bitna podrška okoline, a da ju je uvijek imala od roditelja i bliskih ljudi.

 

"Motocrossom sam se počela baviti kao djevojčica. Kada sam prvi put sjela na motociklić koji me dočekao u kući ispod stubišta, bila je to ljubav na prvi pogled. Sa četiri godine sam prvi put sjela na motocikl, a s pet sam odvezla svoju prvu utrku. Naravno, tek kasnije dolazi do izražaja razlika među muškarcima i ženama. Mnogo su fizički jači, izdržljiviji te je to razlog zašto postoji ženska konkurencija svjetskog i evropskog prvenstva", dodala je.

 

Staze na ekstremnim terenima idealne su za ljubitelje adernalinskih sportova, a takvi sportovi se vežu uglavnom za muškarce. Kako je biti na vrhu u muškoj konkurenciji pojasnila nam je Ribić.

 

"Odlično se slažem sa svim svojim kolegama. Svi smo kao jedna velika porodica, ali kad zajedno stanemo na rampu, stvari se znatno mijenjaju. Sigurna sam da je dečkima teško prihvatiti činjenicu da je djevojka bolja od njih, čak se nekad zapitam kako bi meni bilo kad bi me pobijedila djevojka. Iskreno, ne bi mi bilo svejedno", navela je.

Zaljubljenica u motocross dosad je pet puta osvojila Prvenstvo Hrvatske u muškoj konkurenciji, a supercross četiri puta. Prvi put u historiji motocrossa osvojila je Zlatnu kacigu u klasi 50 ccm.

 

S obzirom na to da je veoma mlada postigla velike rezultate u Hrvatskoj, zanimalo nas je da li se želi okušati na evropskim i svjetskim stazama.

 

"Napokon je došlo vrijeme kad ću moći stati na rampu sa ženama. Ove godine planiram voziti Evropsko prvenstvo za žene, a nadam se i sljedeće svjetsko. Pored toga, vozit ću i Prvenstvo hrvatske. Nikada nisam bila više motivirana nego sada, nadam se da ću radom i trudom uspjeti ostvariti svoj san", zaključila je.