Modrić uspio ono što nisu Mesi, Zidan, Ronaldo...

Prvi nogometaš u povijesti koji je iste godine osvojio sve tri individualne nagrade

Luka Modrić osvojio je godišnju nagradu Svjetske fudbalske organizacije (FIFA) za najboljeg nogometaša svijeta koja se od 2016. godine službeno zove "The Best FIFA Men's Player".

Prije toga je tokom šestogodišnjeg partnerstva sa „France Footballom“ nosila ime „FIFA Ballon d'Or“, a najduže, od pokretanja 1991. pa do spajanja 2010., zvala se „FIFA World Player of the Year“.

U tih ukupno 27 godina prije Modrića osvajali su je Lotar Mateus (Lothar Matthaus), Marko van Basten (Marco), Roberto Bađo (Baggio), Romario, Džordž Vea (George Weah), Ronaldo Nazario de Lima, Zinedin Zidan (Zinedine Zidane), Rivaldo, Luis Figo, Ronaldinjo, (Ronaldinho), Fabio Kanavaro (Cannavaro), Kaka, Kristijano Ronaldo (Cristaino) i Leo Mesi (Messi).

Ali, nikome od njih nije uspjelo ono što je Modriću, koji je u istoj godini objedinio Zlatnu loptu za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva, nagradu za najboljeg evropskog igrača godine (UEFA) i nagradu za najboljeg nogometaša godine na svijetu (FIFA).

Modrić je, dakle, prvi nogometaš u povijesti koji je iste godine osvojio sve tri prestižne individualne nagrade, a favorit je i za onu preostalu, Zlatnu loptu, koju dodjeljuje „France Football“.

Tako je Modrić prekinuo dugogodišnju dominaciju Ronalda i Mesija, koji su u posljednjoj deceniji osvojili po pet nagrada najboljeg igrača svijeta. Jedna od glavnih tema nakon Modrićevog imenovanja za najboljeg igrača svijeta upravo je nepojavljivanje Mesija i Ronalda (Cristiano) na svečanosti u Londonu.

Ronaldo je nedolazak opravdao klupskim obavezama, a Mesi porodičnim razlozima. Portugalac je bio nominiran za najboljeg igrača godine, ali je preskočio dolazak nakon što je zaključio da neće pobijediti. Mesi prvi put nakon 12 godina nije ni bio u izboru, ali je mogao doći, te su njegov nedolazak mnogi protumačili manjkom poštovanja prema kolegama.

- Svako ima svoje razloge. Volio bih da su bili u Londonu, ali nisu – rekao je Modrić.

I bez njih Modrić je doživio jednu od najljepših večeri u karijeri. Iz trošne kuće na Velebitu, gdje je rođen prije 33 godine, put ga je preko zagrebačkog Dinama, mostarskog Zrinjskog, zaprešićkog Intera i Totenhema odveo do madridskog Reala, gdje je skupa s Ronaldom učestvovao u osvajanju četiri titule prvaka Evrope.

Nagrade za te uspjehe su do sada odlazile Ronaldu, koji je fantastičnim golgeterskim učinkom zasjenio sve svoje bivše saigrače.

Ipak, uspjeh s reprezentacijom Hrvatske, koju je Modrić odveo do finala Svjetskog prvenstva u Rusiji, prevagnuo je ove godine na stranu fenomenalnog veznog igrača iz Zadra.

- Iza mene je nevjerovatna sezone, najbolja u mom životu. Ponosan sam na sve što sam postigao i zauvijek ću pamtiti ovu godinu – rekao je Modrić.