Može li BiH u Rusiju u slučaju engleskog bojkota: Poklon koji ne bi odbili

Jedna od najneobičnih priča u historiji fudbala desila se prije nepunih 26 godina.

Nekoliko dana uoči početka Europskog prvenstva u Švedskoj, fudbalska reprezentacija Jugoslavije izbačena je s takmičenja zbog sankcija Ujedinjenih nacija prema zajednici Srbije i Crne Gore. Na mala vrata na Euro je otišla selekcija Danskekoja je kvalifikacije završila na drugom  mjestu, iza Jugoslavije.

Danski selektor Richard Møller-Nielsen nabrzinu je sakupio svoje puleme na plažama europskih ljetovališta, gdje su se fudbaleri odmarali nakon naporne sezone, i onda... napravio čudo. Danska je postala europski prvak!

Priča o danskom čudu aktuelizirana je ovih dana, kada javnost u Engleskoj, zbog slučaja špijuna Sergeja Skripala, poziva na bojkot Svjetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji.

Iako poznavaoci fudbalskih zbivanja sumnjaju u bojkot Mundijala, šta ako se to ipak desi? Da li bi se Englezima neko pridružio u  bojkotu? Kako bi se popunjavala upražnjena mjesta za Rusiju?

"Iz današnje perspektive, scenarij bojkota Svjetskog prvenstva čini se kao naučna fantastika. Sumnjam da je to moguće, a ako bi se ipak desio bojkot, otvaraju se mnoga pitanja", kaže za portal Radiosarajevo.ba Jasmin Baković, generalni sekretar Nogometnog saveza BiH.

 

Hipotetički, ako bi samo Englezi bojkotirali Mundijal, teško da bi bila moguća repriza "slučaja Danska" prije 26 godina. Tada su čelnici europske kuće fudbala bili u "cajtnotu" s popunjavanjem Eura, a Danska je bila logičan izbor.

Sada bi bilo tešku pozvati reprezentaciju Slovačke, koja je  bila iza Engleske u kvalifikacionoj grupi, jer su Slovaci bili najslabija drugoplasirana ekipa koja i nije izborila baraž. Drugim riječima, sigurno bi se bunili savezi čije su reprezentacije eliminirane u utakmicama baraža.

A šta ako se Englezima pridruži još neko u bojkotu? Ima li šanse da se reprezentacija BiH ugura na završni turnir Svjetskog prvenstva u Rusiji?

"Ponavljam, sumnjam u takav scenarij, da će neko zbog bojkota odustati od učešća na Svjetskom prvenstvu. A ako bi reprezentacija  BiH dobila priliku da ode u Rusiju, sigurno je da takav poklon ne bi odbili. Bila bi to velika stvar za naš fudbal, lako bi okupili ekipu i u Savezu se organizirali za eventualne dodatne kvalifikacije i učešće. To bi bilo moguće ako  bi se Englezima još neko pridruži u bojkotu, pa da FIFA utvrdi neki kriterij popunjavanja Mundijala. Recimo, da organiziraju neki dodatni baraž reprezentacija koje bi odredili na osnovu plasmana selekcija na listi UEFA-e i FIFA-e", kaže za naš portal Jasmin Baković koji ne vjeruje da će bilo koja od 32 reprezentacije, koje su izborile plasman u završnicu SP-a, odustati od puta u Rusiju.