Neka nova Austrija: Na Bilino polje istrčava atomski napad Franca Fode

Veliki broj kvalitetnih ofanzivaca u redovima selekcije Austrije

Nakon pobjede u Belfastu, reprezentacija BiH večeras igra svoj drugi meč u Ligi nacija, protiv reprezentacije Austrije.

Sa druge strane, večerašnji meč na Bilinom polju će biti prvi za Austriju u novom UEFA-inom takmičenju, a sigurno je da izabranici Franca Fode imaju velike ambicije i ciljaju na prvo mjesto u našoj Grupi 3 (Liga B).

Ova generacija Austrije nije uspjela izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, što je svakako bio veliki neuspjeh, ali itekako posjeduje veliki kvalitet.

Posebno su kvalitetni Austrijanci u napadu i biće Fodeov "atomski napad" veliki ispit za odbranu naše selekcije.

Teško da se neko može sjetiti generacije Austrije koja je u svojim redovima imala više kvalitetnih napadača, a za očekivati je da će selektor Fode na travnjaku Bilinog polja svoje izabranike posložiti u formaciji 3-4-3, baš kao što su Austrijanci igrali u pobjedi nad Švedskom u prijateljskom meču.

Najvjerovatnije će se u samom špicu napada naći Gudio Burgstaller, iskusni napadač Schalkea, dok će svoje mjesto na lijevom krilu zauzeti Marko Arnautović, ofanzivac West Hama koji je u četiri utakmice nove sezone Premier lige postigao dva gola.

Na desnom krilu Fode na raspolaganju ima sjajnog ofanzivca Leipziga Marcela Sabitzera, fudbalera Herthe Valentina Lazara i Schalkeovog Alessandra Schopfa.

Opasne opcije u napadu Franco Fode svakako ima i u liku Augsburgovog Michaela Gergoritscha, dok će sredinu terena držati Salzburgov Xaver Schlager i Florian Grillitsch (Hoffenheim). Svakako ne treba zanemariti doprinos koji ofanzivnim akcijama Austrije daje prve zvijezda Bayernov David Alaba koji će i u Zenici zauzeti svoje mjesto uz lijevu aut liniju.

Jedno je jasno, težak ispit je pred izabranicima Roberta Prosinečkog, ali nošeni domaćom publikom Zmajevi se mogu nositi i sa onim najjačima, pa tako i sa neugodnom i ofanzivnom Austrijom.

Utakmica BiH - Austrija je na rasporedu večeras u 20:45 sati.