Na pomolu svjetski skandal zbog SP-a u Kataru, Danci prijete istupanjem iz FIFA-e

sa

Predstavnici Nogometnog saveza Danske spremni su pokrenuti raspravu o istupanju iz FIFA-e, nakon što su s Međunarodnom nogometnom federacijom ušli u sukob zbog zabrane nošenja kapitenske trake "One Love".

Danci nisu jedina evropska selekcija koja se borila da na Mundijalu nosi spomenute kapitenske trake, a pored njih još šest selekcija imalo je u planu da s ovim trakama pruži podršku LGBTQ+ populaciji, no na kraju su svi bili prinuđeni odustati od te ideje.

Naime, FIFA je zaprijetila da će sve kapitene koji budu istrčali s tim trakama kazniti žutim kartonom na samom početku utakmice, no Danci otkrivaju da to nije jedina, već minimalna kazna. Direktor Nogometnog saveza Danske Jakob Jensen objasnio je o čemu se radi.

"Engleska je 21. novembra pozvala na hitan sastanak s FIFA-om, gdje su im oni rekli da bi u najboljem slučaju mogli kažnjavati kapitene žutim kartonom te da postoji šansa da ih uopšte ne puste na teren, kao i da budu suspendovani. Raspravljalo se o tome da li FIFA uopšte ima zakonsko uporište za žutim kartonom, a na kraju se ispostavilo da ima", rekao je Jensen.

Nakon svega, oglasio se i predsjednik Nogometnog saveza Danske Jesper Moller koji je rekao da ovaj tim čak planira istupanje iz FIFA-e i formiranje novog saveza.

"Uskoro nas očekuju izbori u FIFA-i na kojima glasa 211 država, a Gianni Infantino navodno ima 207 država koje ga podržavaju. Danska nije među njima i neće ni biti", kazao je on pa nastavio:

"Istupanje iz FIFA-e nije nešto čega smo se sada dosjetili. Već neko vrijeme je naš stav vrlo jasan, a radimo i na tome da osnujemo neku organizaciju u nordijskoj regiji, jer neće biti lagano ako sami istupimo. Ipak, idemo vidjeti kako vratiti povjerenje u FIFA-u, moramo dobro razmisliti o ovome što se dogodilo i onda s nordijskim kolegama dogovoriti strategiju."

Ovakve izjave Danaca svakako će obići svijet i pitanje je na koji način će FIFA odgovoriti, odnosno da li će pronaći neki kompromis s kojim će riješiti nastali problem.