Životni put N'Goloa Kantea: Od sakljupljača smeća do svjetskog trona

Nogometaš reprezentacije Francuske N'Golo Kante, poznat pod nadimkom Pacov, nakon uspinjanja na vrh svijeta sa državnom selekcijom postao je jedna od glavnih priča medija zbog svog nimalo laganog životnog puta.

Iako je još ranije bio poznat prema svojim napadačkim mogućnostima, vrlo rijetki su znali da je on iz gotovo pukog siromaštva stigao do statusa zvijezde.

Naime, Kante je rođen 29. marta 1991. godine u Parizu, u relativno nepoznatoj porodici. Njegovi roditelji migrirali su i Francusku još 1980. godine iz Malija, a tokom svog administrativnog prilagođavanja na europski život radili su najteže poslove kako bi prehranili porodicu. I upravo N'Golo Kante je bio njihovo prvo dijete, a odrastao je u malenom stanu u naselju Rueil Malmasion, koje je poznato po tome što u njemu žive najbolji radnici iz kompanija koje održavaju grad.

Zbog vrlo teške ekonomske situacije u porodici kao dječak i Kante je morao raditi, te je tako zaposlen kao sakupljač smeća, odnosno čistač pojedinih dijelova Pariza, zbog čega je dnevno znao putovati i po nekoliko kilometara kako bi prikupio “vrijedno smeće”, koje je poslije nosio na reciklažu. Njegova porodica je, unatoč svemu, bila u nemilosti ekonomskih prilika, te je san malenog Kantea bio da stigne do posla koji bi obezbijedio njegovoj porodici lagodniji život. Nakon što je Francuska 1998. godine ugostila Svjetsko prvenstvo mladi Kante vidio je drugačiju stranu države, posebno onu koja se ticala migranata čija igra je donijela veliku slavu Francuskoj na tom Mundijalu. Samo neki od takvih igrača bili su Thierry Henry, Zinedine Zidane, Patrick Viera, Lilian Thuram i Nicolas Anelka.

Kante3333

Upravo vođen njihovim uspjehom Kante je počeo sve vrijednije da radi, pa iako nikada nije gledao nijedan nogometni susret, roditelji buduće zvijezde prepoznali su njegovo požrtvovanje i odlučili mu pripomoći da se priključi jednom od omladinskih pogona nogometnih klubova u njegovom susjedstvu. Tako je N'Golo Kante već u osmoj godini napravio najveću odluku svog života, počevši karijeru u JS Suresnes u zapadnom predgrađu Pariza.

Već prilikom upisa u nogometnu školu označen je kao najmanji, ali najfokusiraniji igrač u njegovom timu, što će se i u budućnosti pokazati kroz njegov težak i požrtvovan rad, čime je donio brojne trofeje svom klubu. Ipak, ono što je bila njegova specifičnost jeste da se uvijek distancirao od prevelikog slavlja i trofeja, za koje je on većinom bio zaslužan, jer nije želio da njegova slava preuzme kontrolu nad njegovim životom.

 

Kako je sve više rastao postao je jedan od najboljih igrača na sredini terena u omladinskim kategorijama, te je nakon četiri godine provedene u prvom klubu već bilo vidljivo da je pred njim velika karijera. On je, s druge strane, još marljivije radio kako bi zaradio dodatni novac, kojim je uspijevao plaćati vrhunske trenere za mlade talente.

“Jednom sam se našalio s Kanteom prije praznika. Kazao sam mu: Moraš lijevom i desnom nogom, te glavom žonglirati loptom po 50 puta i imaš dva mjeseca roka da naučiš. Dva mjeseca kasnije on je to zaista naučio i ja sam bio šokiran. Od tog trenutka nikada mu nisam govorio šta da radi, nego je jednostavno njegov instinkt bio glavna karika u lancu učenja”, istaknuo je jedan od trenera omladinskog pogona kluba u kojem je Kante počeo karijeru.

Svi ti uspjesi doveli su Kantea do potpisa ugovora sa Boulogneom u sezonama od 2010. do 2012. godine. No, njegovo konačni san bio je da zaigra u Engleskoj, a taj san ostvaren mu je nakon mukotrpnog rada 3. augusta 2015. godine kada se pridružio budućem prvaku Engleske Leicesteru, uz ugovor vrijedan oko osam miliona eura.

Nakon početne slave uskoro su otkriveni novi detalji njegovog teškog života, kao to da mu je otac preminuo kada je imao samo 11 godina, a ono što je posebno zaintrigiralo fanove bila je činjenica da uprkos enormnoj zaradi on novac ne troši na skupu odjeću ili automobile, te je na početku profesionalne karijere u Chelseaju na trening dolazio vozeći skuter, odnosno nešto kasnije u Mini Cooperu.

Posljednje oduševljenje fanovima Kante je sa svojim drugovima iz državnog tima donio kada su Francusku doveli do slavlja u finalu Svjetskog prvenstva u Rusiji. Ipak, i tada, kada je stajao na krovu svijeta, Kante je pokazao svoju neizmjernu skromnost, pa je s trofejem pozirao tek kada su ga kolege iz reprezentacije natjerali da izađe pred fotografe.

Koliko ga cijene kolege iz reprezentacije najbolje pokazuje pjesma koju su stidnom Kanteu stalno pjevali, a koja je postala hit na društvenim mrežama.