Jugović: Osim je bio mangup, danas nemamo takvih

Jedan od najtrofejnijih fudbalera u historiji evropskog fudbala, Vladimir Jugović, nije iznenađen još jednim podvigom Ajaxa i plasmanom u polufinale Lige šampiona. U ekskluzivnom intervjuu za Anadoliju, bivši as Juventusa smatra da trijumf u Torinu nije krajnji domet Tadića i drugova ove sezone.

"Postala je tradicija da fudbaleri sa prostora bivše Jugoslavije stižu do završnice najkvalitetnijeg takmičenja. Mnogima je već pošlo za rukom da osvoje trofej, poput Nemanje Vidića, Marija Mandžukića, Luke Modrića, Baneta Ivanovića, Ivana Rakitića... Nadam se da je došao red na Dušana Tadića i zaista bih volio da ove sjajne momke iz Ajaxa vidim na pobjedničkom postolju u Madridu. Zaslužili su to, prije svega zbog načina na koji su izbacili Real Madrid i Juventus. Igraju moderan i atraktivan fudbal, nadigravaju se bez obzira na ime rivala, žele u svakom trenutku da odigraju tačan pas, nisu fokusirani samo na odbranu svog gola... Ono što je mene najviše impresioniralo, za razliku od Guardiolinog tiki-taka, njima je svaka akcija usmjerena ka naprijed, vertikalizuju igru i uvijek imaju direktnu i konkretnu ideju“, rekao je Jugović.

Jugović se nije pokazao kao dobar prognozer, jer je u nedavnoj izjavi za italijanski list ’Corriere dello Sera’ rekao da je kucnuo čas da Massimiliano Allegri osvoji Ligu šampiona.

"Morate da me shvatite, ja pričam i razmišljam kao navijač Juventusa. Ali Ajax je još jednom pokazao da predstavlja osveženje za evropski fudbal. Odavno nisam vidio mlađi, a uigraniji tim. Svi ovi momci će u narednih 10 godina imati bitnu ulogu na najvećoj sceni. Juve je obavio dobar posao u prvoj utakmici jer je zatvorio sve puteve ka Tadiću. Jasno je da Ten Hag insistira na tome da lopta što prije dođe do srpskog fudbalera i da on svojim genijalnim potezima razigrava svoje mlađe saigrače koji se ubacuju iz drugog plana. Ipak, u revanšu su do izražaja došle sve slabosti Juventusa. Naročito u drugom poluvremenu kada je na terenu postojao samo jedan tim. Nažalost, pogriješio sam. Ovo nije ’ta sezona’ za Juventus i Allegri će morati još malo da se strpi“, istakao je Jugović.

Nije pomogao ni Cristiano Ronaldo. Računajući samo ovu fazu Lige šampiona (od četvrtfinala do kraja), Portugalac je postigao 42 gola. Monstruozna statistika, ako se ima u vidu da je Messi drugi na toj listi sa 18 pogodaka!? Ipak, u vrhunskom fudbalu pojedinačni kvalitet odavno ne igra ključnu ulogu.

"Ronaldo nije svemoćan. Uostalom, to nikada nije bio Juventusov stil. To je klub koji je oduvijek davao prednost kolektivu u odnosu na individualni kvalitet. Pojedinac može da riješi jednu ili dvije utakmice, ali u dužem ciklusu, pobjeđuje isključivo tim. Ajax je u utorak uvečer bio tim i zasluženo je prošao u polufinale. Pravo je čudo kako u drugom poluvremenu nisu do vrha napunili mrežu sjajnog Szczesnog", mišljenja je Jugović.

Kada se kaže tim, ne misli se samo na trenera i igrački kadar. To je kompleksna struktura i podrazumijeva gomilu ljudi koji nisu u prvom planu kada se uključe kamere i sjevnu blicevi fotoaparata.

"Sticajem okolnosti poznajem Henka Veldmata, koji od 2016. godine obavlja ulogu šefa skauting službe u Ajaxu. To je čovjek koji je otkrio Luisa Suareza i koji je doveo Tadića i Kostića u Groeningen. Nije imao neku zapaženu igračku karijeru, ali očigledno se razumije u fudbal i ima njuh za dobrog igrača. Henk je imao veliki uticaj na pravljenje ove ekipe i pripadaju mu ogromne zasluge što je Ajax apsolutni evropski hit. Šta mislite, čija je bila ideja da se dovede Tadić? Znao je da će Duća svojim iskustvom da napravi balans i da će se idealno uklopiti sa plejadom ultra-talentovanih momaka, kazao je Jugović.

Dvostruki osvajač titule evropskog i svjetskog klupskog šampiona, kaže da je pad forme Marija Madžukića jedan od razloga novog fijaska Juventusa u Ligi šampiona:

"Mario je fajter i uvijek se isticao borbenošću i izgaranjem do posljednjeg daha. On nije klasičan špic, ne možete od njega da tražite kvalitet i golove. Mandžukićevo glavno oružje oduvijek je bio taj kvantitet, prekid igra i činjenica da nikada ne odustaje. Šteta što je pao u formi u ključnom dijelu sezone, aposlutno sam siguran da bi sa njim u onom starom elementu, Ajax imao mnogo više problema na stadionu Juventusa“.

Jugović je sa 16 godina debitovao za seniorski tim Crvene zvezde, ali je morao da sačeka prelazak trenera Ljupka Petrovića iz Rada na Marakanu da bi stekao status standardnog prvotimca.

"Na savjet Branka Stankovića, otišao sam na Banjicu i nisam pogriješio. Tih godinu dana kaljenja imali su ključni uticaj na dalji razvoj moje karijere. Veoma mi je drago gostovanje sa Radom na Maksimiru, odigrali smo sjajno i osvojili bodove poslije boljeg izvođenja penala. Ništa nije slutilo da će se samo sedmicu dana kasnije, dogoditi onaj veliki incident uoči meča Dinamo-Zvezda. Tačno je da sam se i tada trudio da budem fokusiran na teren i da ne obraćam pažnju šta se dešava na tribinama, ali koliko se sjećam nije bilo ni najmanje provokacije od hrvatskih navijača, rekao je Jugović.

Za razliku od fudbalera, nikako da neko trenersko ime sa prostora bivše Jugoslavije zasija na evropskoj sceni i ostvari zapaženiji rezultat u Ligi šampiona ili Ligi Evrope. Jugović ima racionalno objašnjenje:

"Zvezda je igrala samo dva evropska finala i to nije slučajno. Prvi put je trener bio Branko Stanković, drugi put Ljupko Petrović. Ni to nije slučajno. Da li ste se ikada zapitali zašto su samo njih dvojica dogurala tako daleko? Pa zato što su bili 'malo' pošteniji od ostalih. Da li mislite da je slučajno što su samo Drulović i Veljko osvajali evropsku i svjetsku titulu sa omladincima Srbije? Fudbal je ozbiljan posao i ozbiljna filozofija. Trener mora da ima integritet, da patentira i sačuva svoje ideje, da bude autonoman i da ne podleže pritiscima onih koji mu sufliraju koga da stavi u tim. Nažalost, takvih je malo u regionu i zato smo u ozbiljnom deficitu sa zvučnim trenerskim imenima", istakao je Jugović.

Ozbiljno upozorenje. Naročito ako dolazi od čovjeka koji je tokom karijere radio sa Marcellom Lippijem, Sven-Goranom Erikssonom i Arrigom Sacchijem. I od nekog ko je za svoj nacionalni tim debitovao kod Ivice Osima, piše Anadolija.

"To mi je posebno drago. Znate zašto? Zato što kod Osima nije bilo lako da se debituje. To je jedan od onih stručnjaka koji su pošteno obavljali svoj posao i realno gledali na fudbal. Čak su i njemu nametali igrače tokom Svjetskog prvenstva u Italiji i stvarali mu probleme oko tima. Samo što je Osim mangup i znao je kako da se postavi. Zamislite onda šta se dešavalo sa selektorima koji nisu bili mangupi. To je naša boljka, rijetko kada idemo pošteno. Tako je bilo u staroj državi, tako je i sada. Ne zna se da li sastavljamo ekipu da bi nešto napravili i osvojili ili je sastavljamo da bi se nekome učinila usluga. I onda se pitamo zašto nema uspjeha. Pa, sve ima svoje. Uvijek se gleda nečiji lični interes, umjesto da reprezentacija bude iznad svega. Mora poštenije. Ako ginemo, daj da poginemo kako treba“, tvrdio je Jugović.