Otkriven razlog zašto Prosinečki ostaje selektor Zmajeva

U posljednjih nekoliko dana gledali smo veoma čudnu nogometnu sapunicu sa Robertom Prosinečkim u glavnoj ulozi.

Hrvatski stručnjak je, podsjetimo, nakon poraza od Armenije (4:2) u Jerevanu podnio ostavku na mjesto selektora BiH i pritom konstatovao kako se više ne možemo plasirati na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije dodajući da on nije znao spremiti i motivirati ekipu.

Istu večer proveo je nekoliko sati u razgovoru sa predsjednikom Nogometnog saveza BiH Elvedinom Begićem. Mnogi su nagađali, ali zapravo niko ne zna o čemu su pričali.

Dan kasnije, u ponedjeljak, na Sarajevskom aerodromu Prosinečki je naglasio da ostaje pri svojoj odluci o napuštanju kormila reprezentacije BiH te svom budućem nasljedniku poželio sreću.

Također je dodao i da bilo kakva odluka na sjednici Izvršnog odbora, zakazanoj za utorak, neće promijeniti njegov stav.

I zaista, malo ko je izvan NSBiH vjerovao u scenarij koji se kasnije odigrao, dobrim dijelom i zbog toga što je popularni Žuti djelovao vrlo uvjerljivo prilikom davanja izjava o ostavci.

Izvršni odbor je, naime, odbio prihvatiti ostavku, da bi zatim Prosinečki izjavio:

Pokušavam ostati pri svom stavu kada nešto odlučim, ali sam zbog ljudi iz Nogometnog saveza BiH odlučio ostati selektor BiH do kraja kvalifikacija. Imamo šanse da se plasiramo na Euro, i kroz kvalifikacije i kroz baraž Lige nacija”.

No, evo u kojem bi grmu mogao da se krije zec. U slučaju jednostranog raskida ugovora sa NSBiH, Roberta Prosinečkog veoma skupo bi koštala ostavka.

To je Žutom u “prijateljskom” razgovoru vjerovatno pokušao objasniti i Elvedin Begić.

Isto kao što bi Savez u slučaju eventualnog otkaza Prosinečkom prije isteka ugovora morao platiti obeštećenje, tako stvari funkcionišu i u suprotnom smjeru.

Ovdje govorimo o veoma masnoj naknadi od nekoliko stotina hiljada eura. Težak udarac za bilo čiji džep, osim ako niste milijarder. Dakle, itekako moćan adut u rukama druge strane, ovom prilikom Begića i NSBiH.

Selektoru je to pojašnjeno još u Jerevanu, ali do zadnjeg trenutka hrvatski trener se nadao da će Izvršni odbor prihvatiti ostavku. Tada bi ugovor bio raskinut na zahtjev obje strane te bi se svi mirno razišli, bez ikakvih dodatnih finansijskih obaveza, prenoai Radiosarajevo.

Međutim, nije se desilo. Izvršni odbor je odbio prihvatiti ostavku, a zatim se i Prosinečki predomislio. Zbog novca? Zaključak izvucite sami.