Ovo je 11 najvećih promašaja u reprezentaciji BiH

repka
Sušić, Pavlović, Jajalo...

 

Kroz reprezentaciju Bosne i Hercegovine je prošao veliki broj igrača. Isto tako je veliki broj onih koji nisu opravdali poziv, iako se od njih dosta očekivalo, dok su neki potpuno zalutali.

U nastavku vam donosimo 11 najvećih promašaja u historiji našeg državnog tima.

Nemanja Supić (2009) – Tadašnji selektor Miroslav Ćiro Blažević je usljed problema s povredama potpuno neočekivano pozvao golmana Javora iz Ivanjice Nemanju Supića.

Iako je imao nekoliko solidnih izdanja, pogotovo u meču protiv Turske, Supić se nije dugo zadržao u reprezentaciji. Branio je na ukupno devet utakmica, a neslavnu epizodu u našem državnom timu okončao je u susretu sa Španijom, kada je primio pet golova.

Samir Merzić (2007-2008) – Odigrao četiri utakmice dok je selektor bio Fuad Muzurović, a sve četiri smo izgubili. Nije ostavio dobar utisak i poslije toga više nije dobijao poziv.

Muhamed Subašić (2010-2011) - Debitovao u mandatu Safeta Sušića. U to vrijeme iz Olimpika ostvario transfer u Dinamo Drezden i očekivalo se da bi mogao pojačati konkurenciju u zadnjoj liniji. Odigrao je tri prijateljske utakmice i nestao.

Sada igra za niželigaša Ostermiting u Austriji.

Daniel Pavlović (2017) – Najavljivan kao pojačanje u zadnjoj liniji. Stigao uz veliku pažnju javnosti na poziv Mehmeda Baždarevića, ali se pokazao kao promašaj. Danas je bez kluba.

Damir Vrančić (2012) – Jedan od brojnih prolaznika. Kao igrač Ajntraht Braunšvajga, sakupio četiri nastupa, od čega tri u prijateljskim utakmicama.

Sergej Jakirović (2005-2006) – Debitovao u mandatu Blaža Sliškovića. Odigrao pet utakmica, uključujući onu odlučujuću za odlazak na SP protiv Srbije i Crne Gore u Beogradu. Poslije toga je dobio osam minuta u prijateljskoj utakmicu protiv Japana i više ga nikada nismo vidjeli.

Santos Rikardo Lago (2004) – Dobio poziv kao jedan od najboljih igrača Premijer lige. Odigrao 10 minuta u meču protiv Srbije i Crne Gore i to je bilo sve što smo vidjeli od njega.

Stojan Vranješ (2009-2015) – Iako trenutno važi za jednog od najboljih igrača Premijer lige, kapiten Borca se nije proslavio u reprezentaciji. Debitovao je u 2009. godine u mandatu Miroslava Ćire Blaževića, a upisao je još dva nastupa 2012. godine u prijateljskim utakmicama.

Ostao je upamćen po velikom kiksu u meču protiv Meksika, kada je neuspjelim škaricama poklonio gol Čičaritu (Chicharito).

Mato Jajalo (2016-2019) – Kao igrač s velikim iskustvom, Jajalo je došao u reprezentaciju kao pojačanje, a gori debi nije mogao imati. Našao se u startnoj postavi u utakmici protiv Belgije u Briselu, koja nas je deklasirala s 4:0.

Odigrao je ukupno 11 utakmica, a iako je imao solidnih izdanja, nije ispunio očekivanja. 

Posljednji put dio tima bio je u novembru 2019. godine u utakmici protiv Lihtenštajna.

Tino-Sven Sušić (2014-2016) – Mnogi smatraju da je poziv u reprezentaciju dobio zbog toga što je bratić tadašnjeg selektora Safeta Sušića, koji ga je čak poveo i na Svjetsko prvenstvo u Brazil.

Upisao je ukupno devet nastupa, a posljednji još 2016. godine.

Trenutno pokušava oživjeti karijeru u Sarajevu.

Danijel Milićević (2016-2017) – Dobre igre za Gent u belgijskoj ligi natjerale su Mehmeda Baždarevića da ga pozove. Milićević ipak nije bio pojačanje, kao što se očekivalo.

Odigrao je tri utakmice, a onda je njegova karijera krenula silaznom putanjom i više nikada nije pozvan. 

Sada igra u drugoj ligi za Seren.