Platini oslobođen optužbi: Vratit ću se fudbalu, to je moj život

Bivši predsjednik UEFA-e i potpredsjednik FIFA-e Mišel Platini (Michel Platini) rekao je da se planira vratiti fudbalu nakon što je švicarsko tužilaštvo potvrdilo da on nije optužen u istrazi o mogućim finansijskim malverzacijama.

Platini je izjavio da je to "kraj dugog košmara za njegovu porodicu i bliske ljude".

Nekadašnji vezni igrač je od septembra 2015. imao status "između svjedoka i optuženog" u krivičnom procesu protiv tadašnjeg predsjednika FIFA-e Sepa Blatera. Protiv Platinija nikada nije pokrenut nijedan krivični postupak.

Dokazi su se odnosili na Blaterovu dozvolu FIFA-e da Platiniju isplati dva miliona dolara 2011. godine.

Etički komitet FIFA-e je istraživao i Platinijev zahtjev Svjetskoj fudbalskoj federaciji za penzijske doprinose na koje nije imao pravo. Blater je na to pristao i dodao više od milion dolara u Platinijev penzijski fond.

Platini je na kraju dobio četverogodišnju zabranu rada u fudbalu, koja istječe u oktobru sljedeće godine. I on i Blater su porekli da su učinili išta loše, ali su sudije Suda za sportsku arbitražu odbile da im ukinu zabrane.

Zbog tog slučaja je Platini sklonjen s čela UEFA-e i nije mu dozvoljeno da se kandidira za Blaterovog nasljednika u FIFA 2016.

- Vratit ću se. Gdje, kada i kako - prerano je reći. Ali, vratit ću se fudbalu. Fudbal je moj život i nikome ne dajem pravo da me liši života - rekao je nekadašnji kapiten i selektor reprezentacije Francuske.