Pobjeda Zmajeva na otvaranju kvalifikacija za Euro, na Grbavici pala Armenija

Reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je na stadionu Grbavica u okviru prvog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine selekciju Armenije rezultatom 2:1 i tako na najbolji način otvorila novi ciklus kvalifikacija.

Naša selekcija je od početka meča krenula ofanzivno, ali u prvih desetak minuta nije bilo upotrebljivih lopti prema napadačima. Prvu veliku priliku propustio je Edin Višća u 11. minuti kada je izašao sam pred golmana Airapatyana, koji je odbranio njegov udarac.

Rade Krunić je desetak minuta kasnije pokušao s ivice šesnaesterca, ali je lopta otišla pored gola, a na novu šansu čekalo se do 27. minute. Miralem Pjanić je lukavo šutirao iz slobodnog udarca, lopta je prešla preko svih igrača i odskočila pored linije, ali je golman krajnjim naporom izbacio u korner. 

Bh. kapiten Edin Džeko, koji večeras igra svoju stotu utakmicu u dresu sa državnim grbom, imao je priliku u 32. minuti, ali je pogodio jednog igrača Armenije, a iz narednog kornera BiH dolazi u vodstvo. Pjanić je maestralno ubacio, a Krunić sa desetak metara glavom poslao loptu u suprotni ugao. Ujedno je ovo Krunića bio prvi pogodak u dresu reprezentacije.

Džeko je do kraja poluvremena imao još jednu priliku, ali je šutirao pored gola nakon dobre asistencije Pjanića, dok su Armenci jedini šut u okvir gola u prvom poluvremenu imali u 40. minuti, kada je udarac Karapetyana odbranio Ibrahim Šehić.

Prvo uzbuđenje u nastavku viđeno je u 55. minuti kada su Armenci tražili penal. Ghazaryan je pao u kaznenom prostoru BiH, ali je Kehlet pokazao da se igra nastavi. Ghazaryan je pao nakon duela sa Bičakčićem, no danski arbitar je odlučio da intenzitet kontakta nije bio dovoljan za prekršaj.

Pola sata prije kraja meča BiH je imala novu veliku šansu. Pjanić je prebacio odbranu Armenije, Džeko se našao u petercu gostiju, ali je loše primio loptu i jedan odbrambeni igrač je stigao izbiti u korner.

Armenija je potom dva puta opasno zaprijetila. Prvo je Pjanić izgubio loptu pred našim kaznenim prostorom, ali je Mkhitaryan šutirao pored gola sa ivice kaznenog prostora. Potom je nakon centaršuta sa desne strane Mkhitaryan šutirao iz voleja sa ivice kaznenog prostora, ali ni ovaj put, srećom po Šehića, nije bio precizan.

BiH je ubrzo uzvratila i u jednom napadu promašila tri zicera. Pjanić je ubacio loptu iz kornera, lopta došla do Miloševića koji pogađa prečku, a u nastavku akcije golman Armenije je sjajno intervenisao. Najprije nakon Džekinog šuta glavom, a potom i Zukanovićevog nogom iz voleja.

Nagrada za period sjajne igre stigla je deset minuta prije kraja meča. Višća je ubacio sa desne strane, a rezervista Milošević pogodio iz peterca te udvostručio vodstvo Zmajeva. Konačnih 2:1 postavio je Mkhitaryan iz penala u sudijskoj nadoknadi.

Bosna i Hercegovina je kvalifikacije za Euro otvorila s tri boda, baš kao i Italija i Grčka. Italija je pobijedila Finsku s 2:0, a istim rezultatom slavili su i Grci na gostovanju kod Lihtenštajna, kako piše Klix.ba.