Prosinečki: Mi smo takav narod, volimo sve popljuvati

Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i dalje je euforičan zbog pobjeda nad Sjevernom Irskom i Austrijom, koje bi se u bliskoj budućnosti mogle ispostaviti još bitnijim nego što izgledaju trenutno.

BiH ima šest bodova, prva je u svojoj grupi Lige nacija i sve za sada ide po planu, što se ne može reći za Hrvatsku koja je, iste noći kada se u Zenici slavila velika pobjeda nad Austrijom, doživjela epski debakl u Španiji.

Crvena furija je razbila viceprvake svijeta sa 6:0, a Prosinečki se u intervjuu za Index osvrnuo na meč koji je, zapravo, najviše pokazao mentalitet ljudi sa ovih prostora koji su brzo zaboravili da je ista ta Hrvatska prije dva mjeseca slavila senzacionalno osvojeno srebro u Rusiji.

''Takve stvari se u dešavaju u fudbalu. Zato fudbal i volimo jer u fudbalu se može desiti i ono što na prvu ruku zvuči nevjerovatno. Naravno da nisam očekivao da primimo šest komada, ali ponavljam, takve stvari se dešavaju. Ima dana kad te ništa ne ide, kad ti ništa ne polazi za rukom, a protivnik ima svoj dan. Upravo se to dogodilo", rekao je Prosinečki, te nastavio:

"Ne brine mene taj poraz. Više me muče komentari nakon utakmice. Prije dva mjeseca cijela Hrvatska je reprezentaciju dočekala kao heroje, a sad ništa ne valja. Ne valjaju igrači, ne valja Dalić. Mi Hrvati smo takav narod. Baš volimo po svemu pljuvati. Ima nas četiri miliona, a željeli bismo biti prvaci svijeta u svemu. Inače ništa ne valja. Hrvatska je u 20 godina igrala polufinale i finale SP-a, napravila je nešto što ne mogu napraviti puno bogatije i veće zemlje od nas, ali očito to nije dovoljno''.

Robert Prosinečki ne sumnja u dalje uspjehe hrvatske reprezentacije, s kojom je 1998. godine osvojio bronzu na Mundijalu u Francuskoj.

''Hrvatska će otići na Euro jer ima fantastičnu ekipu. Ključni igrači su ostali, dolazi novi val mladih, ali odličnih igrača. Ne bojim se ja za Hrvatsku i za njenu fudbalsku budućnost. Vidjet ćete već protiv Engleske".