Za čiji je račun Prosinečki potjerao Begovića iz reprezentacije?

Osam mjeseci nakon što je predsjednik NSBiH Elvedin Begić ustoličio Roberta Prosinečkog za selektora nogometne reprezentacije BiH, naš nacionalni tim ostao je, kako sada stvari stoje, bez četvorice igrača koji su u prošlim kvalifikacijama bili standardni. Ne, iako su svi zagazili u 30, nije u pitanju odlazak u igračku penziju.

Tri od četiri igrača koja više nisu u kadru Zmajeva i dalje igraju u najjačim ligama na svijetu. Vedad Ibišević, Senad Lulić i Asmir Begović. Četvrti je Haris Medunjanin koji igra u “smiješnoj” američkoj MLS.

Vedad Ibišević (34) otišao je prije Prosinečkog, još u novembru prošle godine nakon još jednih neuspješnih kvalifikacija. Sudeći po njihovim reakcijama, čelnici NSBiH su jedva dočekali da Vedo kaže zbogom. Niko se od njih, a pogotovo ne Robert Prosinečki (iako je javno rekao da će pokušati) nije našalio da pokuša Vedada ubijediti da možda promijeni odluku i bude na dispoziciji ako zatreba.

Igrač koji je postigao odlučujući gol za dolazak BiH na svoje prvo Svjetsko prvenstvo i čovjek koji je postigao prvi gol u istoriji za BiH na Mundijalu, i danas igra. I to u Bundesligi. Proteklog vikenda zabio je gol, i to pobjednički, za Herthu u Kupu Njemačke.

Potom je otišao Senad Lulić (32), nekoliko dana prije nego će Prosinečki biti izabran za selektora u cirkuskoj predstavi koju je režirao Begić, kakvu bh. fudbal ne pamti. Treba li reći da niko nije ni pokušao da razgovara s njim. I, da, Prosinečki je kazao da će popričati s njim. Nije ni pokušao. Lulić nije otišao u igračku penziju. Ne, igra u Seriji A, i kapiten je “lokalnog” rimskom kluba, Lazija.

Nakon Lulića, fudbalsku javnost u BiH iznanedio je Haris Meudnjanin (33), koji je nakon prijateljske utakmice sa Senegalom napustio naš reprezentativni tim. Opet su iz Saveza jedva dočekali, ekspresno su se zahvalili Medunjaninu, još istu večer ili možda sutradan. Naravno, Prosinečki se kao i u slučaju Ibiševića i Lulića “oznojio” od priče s Medunjaninom. Avionske karte za dolaske Medunjanina na okupljana reprezentacije su preskupe za Savez. A, i Medunjanin je čini se shvatio šta se dešava i da je Prosinečki našao “puno, puno kvalitetnija” rješenja na njegovoj poziciji.

Prošli ponedjeljak je, imajući uvidu da se Prosinečkom već sada teško može vjerovati u bilo šta što govori, otišao još jedan. Baš kao i prethodna trojica, bukvalno bez mrlje u igračkoj i reprezentativnoj karijeri. Asmir Begović (31), golman. Prosinečki ga je na najprizmeniji način “uflekao” prilikom čitanja spiska igrača koje je pozvao za start Lige nacija, da su se mnogi zapitali, kakav je to “kvisling i hohštapler” stajao na golu Zmajeva u proteklih 60-tak utakmica.

Prosinečki je, podsjećamo, izostavljanje Begovića objasnio riječima da ne voli igrače koji biraju utakmice, a potom još hladno ispalo da je razgovarao s njim. Valjda kao i s prethodnom trojicom. Da stvar bude gora, proturio je i da bi pozivanjem Begovića bila, zamislite, narušena atmosfera u reprezentaciji.

Iako se reprezentacija BiH pod palicom Roberta Prosinečkog (izuzev duela protiv Južne Koreje) dosta mučila, još uvijek čekamo prve utakmice “za bodove”. A, one će ubrzo. Protiv Sjeverne Irske i Austrije. Do tada, u javnosti je stvorena atmosfera da Prosinečki od reprezentacije može da radi šta hoće. Iako je u pitanju nogometni trener koji u solo karijeri nije napravio skoro pa ništa, Savez se potrudio da ga javnost percipira kao spasioca kojem je sve dozvoljeno i kojem treba vjerovati. Pa čak i kad…

Sve “mane” Asmira Begovića

Asmir Begović trenutno brani u “prosječnom” engleskom Bournemouthu, jednoj od šest ekipa u najjačoj ligi svijeta koja nakon dva kola ima maksimalan učinak. Ima 31 godinu, a za reprezentaciju je branio više od 60 puta.

Standardni je golman već drugu sezonu zaredom u Engleskoj, i to rekli bi smo u najboljim golmanskim godinama. Za vrijeme koje proveo na golu Zmajeva prosto je bilo nemoguće pročitati da je imao bilo kakav sukob kako sa suigračima, tako i sa bilo kojim selektorom. Čak je teško pronaći situaciju da je Begović ikada zakasnio na okupljanje reprezentacije.

Na golu Zmajeva ustalio se u onim kvalifikacijama kada smo izborili istorijski nastup u Brazilu, upravo je tada uzeo mjesto današnjem “pomoćniku pod moranje” Roberta Prosinečkog, Kenanu Hasagiću. Hasagiću koji je na mjesto trenera golmana u reprezentaciji imenovan praktično bez ozbiljnijeg treninga u ulozi trenera golmana. I to ne kao želja Prosinečkog, nego Begića i kompanije. Da Begović itekako nekome smeta u Savezu i reprezentaciji i da potez na koji se odlučio Prosinečki itekako “smrdi”, najbolje govori činjenica da je za izbacivanje iz reprezentacije Begović saznao – preko medija. Tako se bez “miga” Saveza ne postupa s golmanom Begovićevog igračkog CV-ija. Je li to zaslužio, pogotovo na takav način, izvagajte sami.

Alternative

Za relativno kratko vrijeme odrekli smo se usluga četvorice igrača koji su, bez obzira na sve, bili itekako važni za reprezentaciju, ali i kvalitetni i dokazani. Od njih četvorica, trojica i dalje igraju na vrhunskom nivou, u najjačim ligama na svijetu.

S druge strane, Prosinečki je u proteklih osam mjeseci u nizu utakmica koje je reprezentacija odigrala, a gledajući na konačni spisak za Sjevernu Irsku i Austriju u reprezentativce promovisao Elvisa Sarića (28, iz Sarajeva ovog ljeta otišao u južnokorejski Suwon kao slobodan igrač), Denija Miloševića (23, turski Konyaspor), Bojana Nastića (24, belgijski Gent), Eldara Čivića (22, češka Sparta), Vedrana Kjosevskog (23, golman Željezničara) i Darka Todorovića (21, iz Slobode ovog ljeta prešao u austrijski Salzburg).