Prvi gol u najdražem dresu Džeko je postigao Turskoj (VIDEO)

Reprezentativci Bosne i Hercegovine pripremaju se za duele sa Turskom i Sjevernom Irskom.

Prvi je na programu već sutra. Igra se u Rizeu, protivnik je Turska, s kojom smo se dosad sastajali ukupno pet puta. Pobijedili smo dva puta, poraženi smo dva puta, a jednom smo i remizirali. Prvi put Turska je nasuprot Bosne i Hercegovine stajala u augustu 2000. Pobijedili smo s 2:0, golovima Elvira Bolića i Marka Topića.

Bio je to prijateljski susret i ujedno debi Miše Smajlovića na funkciji selektora. Svi kasniji susreti sa Turcima bili su kvalifikacioni. Grupu smo dijelili dva puta, jednom smo uspješniji bili mi, a jednom Turci.

Prvi put smo u kvalifikacijama igrali na Koševu i pobijedili 3:2 u junu 2007. Strijelci su bili Muslimović, Džeko i u posljednjoj minuti susreta Adnan Čustović. Džeko je te večeri postigao svoj prvi gol za reprezentaciju, a kasnije je i sam priznao da je to njegov najdraži gol.

Na revanšu smo godinu kasnije poraženi s 1:0. Kasnije smo u kvalifikacijama bili i za Svjetsko prvenstvo 2010, kada smo doživjeli poraz u Istanbulu i upisali remi u Zenici. U Istanbulu smo poveli golom Džeke, ali smo kasnije posustali i izgubili s 2:1.

Na revanšu je bilo 1:1, a jedini strijelac za bh. tim – Sejad Salihović iz slobodnog udarca.