Rebac komentarisao suđenje Kaljanca na gradskom derbiju

Fudbaleri Željezničara rezultatom 3:1 su savladali Sarajevo u susretu 18. kola Premijer lige BiH, a suđenje u ovoj utakmici prokomentarisao je i Zoran Rebac ispred Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH.

Komentarisao je četiri sporne situacije, a prva je bila slobodan udarac iz kojeg je Štilić postigao gol.

"Slobodan udarac ispravno je dosuđen u korist Željezničara, jer je ruka korištena da se produži tijelo i ispravno je dosuđen žuti karton", kazao je Rebac, koji je prokomentarisao i nedosuđeni jedanaesterac za Sarajevo.

"Dosta zahtjevna situacija, teška za odluku suca. Napadač Sarajeva je okrenut leđima prema golu i sebi stvara prostor leđima okrenut prema igraču Željezničara. Igrač Željezničara ga nadskače, pokušava igrati loptu glavom i koristi ruke. Teška situacija, sudac je bio dosta blizu i ja sam sklon da vjerujem da je ispravno postupio".

Objasnio je Rebac i kako je vidio penal za Željezničar.

"Za razliku od prethodne situacije, sve je čisto i jasno, postoji očit prekršaj odbrambenog igrača Sarajeva nad Veselinovićem i ovo je klasičan primjer jedanaesterca", kazao je Rebac, dodavši da Veselinović kasnije nije trebao dobiti penal:

"Ovu situaciju možda najbolje objašnjava izjava samog igrača. Ovdje postoji lagano povlačenje rukom od strane odbrambenog igrača Sarajeva, međutim sam pad potvrđuje ono što je Veselinović rekao, da je išao na penal. Mislim da je sudac ispravno postupio kad nije svirao kazneni udarac",

"Derbi kao derbi nosi težinu za suđenje. S druge strane, 18 žutih kartona i dva crvena, to je sigurno rekord u Bosni i Hercegovini, možda i svjetski rekord. Većina tih opomena bila je opravdana i sama ta činjenica daje dodatnu težinu utakmici. Nakon ovako burnog derbija i toliko događanja, nemate nijednu riječ i komentar o spornom suđenju. Za mene je to potvrda dobrog suđenja. Jesu li svi kartoni morali biti dosuđeni, to je manje bitno. Bitno je da je sudac imao jasan kriterij kod pokazivanja kartona", kazao je Rebac.