Ronaldo zove Mesija u Italiju: Čekam te, hajde da te vidimo ovdje

Juventus je ovo ljeto cijelom nogometnom svijetu poslao poruku šokantnim transferom Kristijana Ronalda (Cristiano) iz Madrida u Torino.

Portugalsko se čudo od igrača, naravno, vrhunski snašlo i u italijanskoj Seriji A. Kod takvog velemajstora godine (33) su nevažne. U 15 utakmica zabio je deset golova, dodao pet asistencija, bez ikakve je konkurencije (naravno) najbolji igrač lige, a najbolje se igrački razumije i nadopunjava s - Marijom Mandžukićem.

Ono što su navijači diljem planete izgubili, a Primera osjetila kao udarac svom snagom u trbuh jest: razbijanje izravnog ligaškog rivalstva Ronalda i Mesija (Lionel Messi).

Derbi Real Madrida i Barcelone ostaje vjerovatno najveći na svijetu, ali Kristijano i Mesi eventualno se mogu susresti samo u Ligi prvaka.

Ronaldova bezbroj puta dokazana kompetentnost polako ulazi i u opsesivne vode. Pa premda u intervjuu za glasovitu ''Gazzettu dello Sport'' ponavlja rečenicu koju je njegov sunarodnjak Murinjo (Mourinho) govorio dok je sve gazio s Interom (Nismo mi Barcelona, nama je Liga prvaka silna želja, a ne opsesija), veliki Kristijano s naslovnice možda i najpoznatijih sportskih novina na svijetu svojem jednako velikom rivalu Mesiju baca rukavicu u lice:

- Mesi, ja sam krenuo u nove izazove, sad je red na tebe... Čekam te u Italiji!

Sugerirano mu je da mu Mesi zapravo nedostaje.

- Ne, bit će prije obrnuto. Ja sam od odlaska iz Portugala igrao i u Premijeršipu i u Primeri i u Seriji A. I svugdje sam pobjeđivao i osvajao trofeje. A on je stalno na jednom mjestu. U tom smislu vjerovatno sam ja više potrebniji Mesiju nego on meni. Silno ga poštujem, fantastičan je igrač i dobar dečko. No raste se kroz nove izazove, a ja sam svoj našao u Italiji. Tu sam, zna gdje me može naći ako se i on odluči na neki novi izazov - poručio je Kristijano.

Kristijano, dakle, zove Mesija u Seriju A... To jeste lijepo, ali gdje da dođe?! Niti su Inter i Milan bogati kao što su nekad bili, niti bi Mesiju bilo koji italijanski klub osim Juventusa danas predstavljao novi izazov. Da je na čelu Intera i dalje Masimo Morati (Massimo Moratti), a na čelu Milana Silvio Berluskoni (Berlusconi), sve bi kombinacije bile moguće.

Ovako, vjerovatno jedina šansa da Mesi ode iz Katalonije jest ako kompletno čelništvo Blaugrane kolektivno padne na glavu pa tako ''zašarafljeno'' proda jednog od najvećih svih vremena.

A, priznajte, bilo bi fenomenalno: Kristijano i Mesi opet ''jedan na jedan'', ali u Seriji A!