Za svaku pohvalu: Šahisti ŠK „Cazin“ osvojili su zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju

U Kulen Vakufu završeno 24.Kadetsko i juniorsko prvenstvo Šahovskog Saveza Federacije BiH za 2019.godinu.

Na pojedinačnom prvenstvu u Kulen Vakufu održanom od 11 - 14. aprila je nastupilo  79 kadeta, kadetkinja, juniora i juniorki iz Federacije BiH. Organizatori takmičenja su bili Šahovski Savez FBiH, Šahovski Savez Unsko-sanskog kantona i ŠK „Bihać“.

Najbrojniji su bili mladi šahisti i šahitkinje ŠK„Čelik“ iz Zenice sa 13 učesnika, a zatim skijede TŠK „Sloboda“ Tuzla (8), ŠK „Tešanj“ (8), OŠK „Junior“ Sarajevo (7), ŠK „Bihać“ (7), ŠK „Travnik“ (6), OŠK „Doboj Istok“ (4), ŠK „Cazin“ (4), OŠK „Živinice“ (3), ŠK „Gračanica“ (3), Akademija šampiona Doboj (2), ŠK „Napredak“ Zenica (2), Osnovna škola „Ilidža“ (2), Samostalni učesnici iz Tuzle (2) i po jedan učesnik iz ŠK „Bužim“, ŠK „Mladost“ Bos.Petrovac, ŠK „Bosna“ Sarajevo, ŠK „Stari Grad“ Sarajevo, ŠK „Mostar“ i ŠK „Široki Brijeg“.

Prvenstvo je igrano po starosnim grupama i to:

·         kadetkinje do 8, 10, 12, 14 i 16 godina, juniorke do 18 i do 20 godina,

·         kadeti do 8, 10, 12, 14 i 16 godina, juniori do 18 i do 20 godina.

Sa područja USK-a nastupilo je 13 učesnika, a najuspješniji su bili  šahisti ŠK „Cazin“, sa osvojene tri medalje: jednom zlatnom medaljom (Kekić Ahmed) i jednom srebrnom medaljom (Kekić Naid) u grupi kadeta do 8 godina i jednom brončanom medaljom (Veladžić Mirnes) u grupi juniora od 18 – 20 godina.

Za ŠK „Cazin“ je nastupio i Hafizović Ernad u grupi kadeti od 12 do 14 godina.

Pokrovitelj nastupa je bila Gradska uprava Cazin, Gradonačelnik.

Po troje najuspješnijih šahista i šahitkinja iz svake grupe ŠS FBiH (14 grupa) ostvarili su plasman na predstojeće 20.Kadetsko i juniorsko prvenstvo BiH za 2019.godinu, koje će se održati od 9. do 12. maja u Dvorovima, opština Bijeljina, na kojem će nastupiti i najmladji šahisti iz ŠS Republike Srpske i ŠS Herceg Bosne.

Prvaci po grupama i drugoplasirani u Dvorovima stiču pravo nastupa na svjetskom i evropskom prvenstvu, na kojem će predstavljati BiH u svojim kategorijama.

Organizator je za prvoplasirane obezbjedio pehare, a za troje prvoplasiranih  diplome.

Najuspješniji klub je ŠK „Čelik“ iz Zenice koji je ukupno osvojio 8 medalja (4 zlatne, jednu srebrnu i tri brončane).