Šego, Karačić, Mandić i Musa glavni su aduti

Veoma važna karika rukometne reprezentacije Hrvatske svih prethodnih godina bili su igrači iz Bosne i Hercegovine, prvenstveno oni razvijeni u rukometnoj akademiji ljubuškog Izviđača (kao što je, uostalom, slučaj i s našom reprezentacijom).

Kolika je njihova uloga i na tekućem Svjetskom prvenstvu u Danskoj i Njemačkoj najbolje je pokazala ključna utakmica grupe B protiv Španije (23:19), odigrana u Minhenu, u kojoj se vodila borba za to koja će od ove dvije selekcije prenijeti velika četiri boda u nastavak takmičenja, kako prenosi Avaz.Sport.ba.

Ključ u odbrani 

Četvorica igrača iz BiH, Ljubušaci Željko Musa (pivot) i David Mandić (lijevo krilo), Mostarac Igor Karačić (srednji bek) i Međugorac Marin Šego (golman), bili su temeljna snaga “Kauboja” u ovom meču.

Karačić je ponikao u mostarskom Zrinjskom, dok su preostala trojica rukomet učila u Izviđačevoj radionici. Selektor Hrvatske Lino Červar uvijek naglašava da uspjeh “Kauboja” potječe iz čvrste odbrane, a u ovom segmentu najvažnije su karike upravo Šego, Musa i Mandić.

Međugorac Šego na golu je zamijenio Ljubušaka (poslije povlačenja Mirka Alilovića) i za Hrvatsku predstavlja pozitivno otkriće iako njegova klupska karijera ukazuje na golemo iskustvo i vještinu.

Šego se nametnuo u prvog golmana Hrvatske, jednog od najboljih na SP-u, što potvrđuje i statistika Međunarodne rukometne federacije (IHF), jer u prvih pet utakmica ima 37 procenata odbrana (43 odbrane iz 115 udaraca). Po postotku, trenutno dijeli peto mjesto među najboljim golmanima na SP-u. Briljirao je i protiv Španije sa 12 odbrana.

Sjajna igra

Musa je najduže u selekciji Hrvatske, u deset godina osvojio je tri bronze i jedno srebro na velikim takmičenjima, ali je do sada upamćen kao nezamjenjiv u odbrani, dok su drugi igrali napad (između ostalih i Mostarac Marino Marić, kojeg Červar nije poveo na SP zbog povrede).

Musa je ovog puta izvrsno iskoristio i šansu u napadu te sa svojih dva metra visine i 105 kilograma težine bio nezaustavljiv za Špance, postigavši šest golova.

- Željko je pružio sjajnu igru, stvarno sam ponosan da imamo borca kao što je on - rekao je Červar.

Posebna priča je David Mandić. Dvadesetjednogodišnjak je najmlađi igrač Hrvatske na turniru, momak koji je prije samo sedam-osam mjeseci igrao na bh. premijerligaškim terenima, osvojivši titulu prvaka s Izviđačem.

Prošlog ljeta je prešao u Zagreb i jesenas je bio hit igrač u Ligi prvaka, kompletno iznenađenje za jake protivnike, poput Flensburga. Jednako je nastavio i na SP-u, gdje je u drugi plan gurnuo do sada nezamjenjivog strijelca Hrvatske Manuela Štrleka.

Mandićeva prednost je izvrsna igra u odbrani pa je tako na ovom turniru zaustavio i legendarnog Kirila Lazarova (Makedonija). Španiji je zabio ključni gol za 21:18, a na ovom meču bio je strijelac dva puta.

Igora Karačića se s naših terena najbolje sjećamo zbog odličnih igara u dresu sarajevske Bosne u Ligi prvaka. Pored rubrike strijelci nećete ga naći u meču sa Španijom, ali je u napadu ipak bio goropadan sa čak sedam asistencija! Mostarac je najbolji asistent Hrvatske i ukupno četvrti na SP-u sa 21 uspješnim dodavanjem.

Najboljih 12 reprezentacija će u drugoj fazi SP-a odigrati još po tri meča unutar dvije grupe, a po dvije prvoplasirane nastupit će u polufinalu.

Druga faza SP-a 

GRUPA 1 (Keln): Danas: Francuska - Španija (18 sati), Njemačka - Island (20.30). Sutra: Brazil - Hrvatska (18), Island - Francuska (20.30). 

Poredak: Hrvatska 4 boda, Njemačka 3, Francuska 3, Španija 2, Island 0, Brazil 0.

GRUPA 2 (Herning): Danas: Tunis - Švedska (18), Danska - Mađarska (20.30). Sutra: Mađarska - Tunis (18), Norveška - Egipat (20.30).

Poredak: Danska 4, Švedska 4, Norveška 2, Mađarska 1, Egipat 1, Tunis 0.

1 titulu svjetskog prvaka ima Hrvatska (2003), uz  tri srebra i jednu bronzu.