Skandal: Sloboda ne dolazi u Sarajevo na utakmicu finala Kupa

Utakmica
Iz OKK Sloboda poručili su da neće putovati na utakmicu finala Kupa Bosne i Hercegovine sistema A protiv Bosne koja se trebala igrati danas u Sarajevu.

Tuzlaci su se na ovakav potez odlučili zbog termina meča.

Navodno su čelnici Bosne zakazali meč jednostrano zakazali utakmicu, bez dogovora sa Slobodom, iako je ranije tokom žrijebanja parova drugačije dogovoreno.

Bosna i Sloboda su za vikend odmjerili snage u košarkaškom prvenstvu Bosne i Hercegovine.

- Kada se saznalo da su Bosna i Sloboda finalisti Kupa sistema A, iz našeg kluba je predloženo da se prvenstvena utakmica koja se igra 30. januara 2021. godine verifikuje i kao utakmica finala Kupa - piše u dopisu koji je komsaru takmičenja i KK Bosna poslao predsjednik Slobode Aid Berbić.

- Već na prvu, iz KK Bosna su odbili ovaj prijedlog, smatrajući da treba da se igraju dvije utakmice, što OKK Sloboda nije osporila, ali smo rekli da ćemo se o terminu odigravanja utakmice dogovoriti. Odmah poslije telefonskog razgovora između predsjednika KK Bosna i OKK Sloboda, dobili smo mail u kojem je utakmica zakazana za 03. februar 2021.godine, uz obrazloženje da nema slobodnih termina u dvorani u nekom drugom terminu - navode iz Slobode.

Istog trena je obavljen telefonski razgovor između predsjednika OKK Sloboda i KK Bosna, kao i komesara takmičenja, tvrde iz Slobode. Rečeno je da Tuzlacima termin igranja utakmice ne odgovara, te da se pokuša pronaći zajednički jezik

- Poslije prvenstvene utakmice u Sarajevu, očekivali smo da će se razgovarati oko novog termina igranja. Međutim, dobili smo nominaciju za srijedu, uz obrazloženje da je to jedini slobodan termin, da nema ko suditi poslije ovog termina, kao i da je raspisivanje javnog poziva za organizaciju finalnog turnira uvjet za odigravanje utakmice - piše u dopisu Slobode.

Tuzlaci su predložili da se utakmica igra 9. ili 10. februara, u terminu koji odgovara Bosni.

- Ne želeći ulaziti u razloge neprihvatanja ovih termina, obavještavamo Vas da OKK Sloboda na zakazani termin neće doći jer smatramo da je zakazan mimo dogovora postignutog u Zenici na žrijebanju klubova za KUP Mirza Delibašić - zaključeno je u dopisu Tuzlaka.