Slađana Topić: Cazin nas je sjajno primio, vjerujemo u uspjeh

p
Ženska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine privodi kraju pripreme za nastup u pretkvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo protiv Grčke.

Susreti se igraju u četvrtak od 20 sati i u subotu od 17 sati, a oba će se odigrati u Cazinu.

Kapitenka i najiskusnija u našem timu Slađana Topić, prošle godine je nakon 13 godina dočekala da zaigra za državni tim, a sada je uslijedila nova pauza, doduše drastično manja -od 16 mjeseci, i sada je tu sa ekipom, spremna kao i uvijek u svojoj rukometnoj karijeri da pruži maksimum.

– Istina je da se nismo okupljali dugo, ali sretni smo da smo sada zajedno. Ima dosta igračica iz prošle godine, ali ima i novih lica. Mene raduje da su nam sve prognoze pozitivne, djevojke žele da daju svoj maksimum, žele da pobijedimo i iskreno vjerujem da možemo uspjeti – kaže kapitenka bh. tima za zvaničnu web-stranicu Rukometnog saveza BiH.

Ona dodaje da je atmosfera u našem nacionalnom timu odlična i da je to pokretač svega.

– To je iskreno najbitnije, da je atmosfera odlična. Nema razlike među nama, ima nas starijih, a ima djevojaka koje su 2004. godište, ali sve smo jednake, sve smo pod jednom zastavom, nosimo isti dres. Možda malo čudno zvuči, ali za nas je veliki uspjeh da se okupimo, prije svega i mi ne tražimo ništa puno samo da radimo.

Ako od toga uspijemo da naprvimo rezultat, onda će to biti još jedan u nizu dokaza da ova reprezentacija vrijedi, ističe Slađana Topić, koja se osvrnula na doček u Cazinu, gdje naše djevojke obavljaju pripreme.

Moram stvarno da pohvalim doček ovdje u Cazinu, grad Cazin nas je fenomenalno primio, sve je idealno – kazala je Slađana Topić.

Rival Grčka nije nepoznanica bh. timu. Igrali smo protiv njih prošle godine u pretkvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

 

– Grčka se podmladila, ima novih lica, igrale su za vikend dva susreta protiv Kosova, uspjeli smo da dobijemo video, s tim se spremamo za rivala. I tad kad smo igrali mislili smo da možemo više, samo da smo s njima igrale posljednji, a ne prvi meč, ali hajde da se ne osvrćemo na to.

Imamo sve na našoj strani, sala će biti puna, očekujem fantastičnu podršku i možemo očekivati čudo. Bilo bi nešto veliko za sve nas da to napravimo. Ovom timu treba malo razumijevanja i malo rada, iako su djevojke dobre igračice, moramo zajedno da se uklapamo na terenu. Trenerice su nam nove, pa tek upoznajemo njihov sistem rada i treba da se naviknemo na filozofiju igre koju traže od nas.

Za velike rezultate potreban je kontinuitet, ne tražimo izgovor pred ove duele s Grčkom, jer sve ćemo dati sve od sebe i u subotu navečer ćemo da sumiramo rezultate. Nemamo kompleks od rivala, koji redovno igra svoje mečeve, ali stvarno vjerujemo u sebe. Ne bojimo se te ekipe i da izađemo na teren i pokažemo šta znamo i možemo. Mentalno se odlično osjećamo i nadamo se najboljem – ističe kapitenka Zmajica.

Od ove sezne iskusna Slađana Topić nastupa za novi klub – ekipu Zayen La, sa otoka Guadeloupe, koji pripada Francuskoj.

– Otok pripada Francuskoj, ali je geografski itekako udaljen. Osim što igram za prvi tim, ja sam i trenerica dječaka rođenih 2004. godine i mlađih. Igram još, ali se polako i prebacujem na trenersku stranu. Rekla sam sebi da ću igrati sve dok se dobro osjećam. Prestat ću onda kad jedno jutro ustanem i bude mi mrsko na treninge. Ali taj dan još nije došao i mislim da ću prestati prije nego se to desi, jer je rukomet oduvijek za mene bio način zivota. Svjesna sam da nisam u cvijetu mladosti, ali za rukomet i dalje imam istu strast i entuzijazam – zaključila je Slađana Topić.