Srbija protiv Švicaraca traži prolaz u osminu finala

Duel Srbije i Švicarske koji se igra od 20 sati u u Kalinjingradu odlučivat će o putniku u osminu finala iz grupe E Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. Nije se baš očekivalo da će Srbija biti prva nakon prvog kola, a da će Švicarska osvojiti jedan bod u duelu sa favorizovanim Brazilom. Uspjeli su Švicarci odigrati 1:1 za peterostrukim prvacima svijeta, dok je Srbija napravila upravo ono što su priželjkivali na početku, a to je pobjeda 1:0 protiv Kostarike, što im sada daje potreban mir, iako je sve još uvijek otvoreno u ovoj grupi. Inače, ovo će biti prvi duel između Srbije i Švicarske.

Srbija je ostvarila zacrtano u prvom kolu i sada ova selekcija postaje puno opasnija nego što je to bila prije meča sa Kostarikom. Objektivno je to i najslabiji rival sa kojim će igrati u grupi i da su nisu ostvarili trijumf, sigurno bi ponestalo samopouzdanja i pao bi im moral, a ovako su sada u odličnom raspoloženju i žele pitanje prolaska u osminu finala riješiti i prije duela sa najjačim protivnikom Brazilom. Potrebna im je pobjeda za tako nešto, ali je sasvim jasno da će biti puno teže nego protiv Kostarike, s obzirom na snagu rivala.

Švicarska nije pobjedila u prvom kolu, ali se može slobodno reći da su napravili čak i bolji posao od Srbije, jer su osvojili jedan bod protiv velikog favorita Brazila i taj remi ima veliku vrijednost, skoro kao pobjeda. Nije čak ni toliko neočekivano kada se pogleda kako su Švicarci odigrali u kvalifikacijama, ali i prijateljskim mečevima nakon toga. Niko ih nije pobjedio i onaj poraz na kraju kvalifikacija od Portugala je jedini u prethodne dvije godine. Kada su protiv Španije u prijateljskom duelu uoči samog Mundijala odigrali 1:1, bilo je jasno da ih se nikako ne smije potcijeniti, a protiv Brazila su samo još jednom pokazali koliko su neugodna i čvrsta selekcija.

SASTAVI EKIPA:

Srbija: Stojković, Tošić, Ivanović, Kolarov, Milenković, Milivojević, Tadić, Kostić, Sergej, Matić, Mitrović.

Švicarska: Zomer, Lihtštajner, Akanđi, Šer, Rodriges, Džaka, Behrami, Šaćiri, Džemaili, Cuber, Seferović.