Bravo Zmajevi: Šumanovi heroji srušili Bjelorusiju u Minsku

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u prvom kolu druge faze kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. godine gostovala kod Bjerlorusije u Minsku. Slavili smo rezultatom 30:29.

Bjelorusija je bolje otvorila utakmicu i brzo je došla do dva gola prednosti (2:0), a prvi pogodak na susretu za izabranike Bilala Šumana postigao je Ivan Karačić. Nakon deset minuta igre u Minsku Bjelorusija je držala dva gola prednosti. Rezultat je bio 6:4. Dva gola prednosti Bjelorusi su držali sve do 15. minute susreta, kada je na semaforu stajalo 9:7 za domaću selekciju.

Bjelorusi su držali prednost tokom čitavog prvog poluvremena, a u završnici su došli i do velikih plus pet. Činilo se da ćemo golovima Prce i Nuića smanjiti na plus tri i s tim zaostatkom ući u drugo poluvrijeme, ali je Bjeloursije postigla pogodak nakon što se lopta odbila od našeg bloka i nakon 30 minuta igre rezultat je bio 16:12 za domaće.

Nakon sedam minuta igre u drugom poluvremenu naša reprezentacija je došla na minus dva, rezultat je bio 19:17 za domaće. Na 15 minuta prije kraja utakmice naša reprezentacija je i dalje imala zaostatak od dva gola. Bjelorusi su imali prednost rezultatom 23:21. Potom su uslijedile dvije paklene minute Bjelorusa, a na semaforu je stajalo 25:21 za domaće.

Uslijedila je serija 3:0 naše reprezentacije i smanjili smo na 25:24. Šest minuta prije kraja došli smo do izjednačenja, a četiri minute prije kraja nakon gola Terzića sa sedam metara bilo je 28:27. Bjelorusi su izjednačili, ali je naša reprezentacija u posljednjem napadu pogodila za veliku pobjedu rezultatom 30:29. Pogodili smo sa sedam metara za veliki trijumf.