U Sarajevu počeo međunarodni turnir brazilske jiu jitsue

Međunarodni turnir brazilske jiu jitsue "BJJ East European Open Championship Sarajevo", drugi po redu, otvoren je danas u dvorani "Mirza Delibašić" Centra Skenderija u Sarajevu u organizaciji Akademije borilačkih vještina "Bushido" iz Sarajeva i u saradnji sa supervizorom Bojanom Mirkovićem.

Na turniru učestvuje 260 takmičarki i takmičara iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Njemačke, Austrije, Jordana i Bosne i Hercegovine.

Osnovni cilj organizovanja turnira jeste promocija brazilske jiu jitsue, a po riječima orgaizatora u BiH postoji veliko interesovanje.

Rubina Mešović-Kljaho iz Akademije borilačkih vještina "Bushido" Sarajevo, prvakinja Evrope u BJJ 'no-gi', izjavila je za Fenu da se ove godine turnir organizovao upravo zbog toga što su prošle godine uočili, nakon prvog turnira, da postoji velika zainteresiranost.

"Brazilska jiu jitsua je sport koji doživljava ogromnu ekspanziju u proteklih deset godina a tek sada je negdje na polovini puta da dostigne vrhunac. Ove godine smo uložili puno više truda u organizaciju kako bi Sarajevo dobilo turnir kakav zaslužuje. Prijavljenih takmičara i takmičarki ima 260 što je respektabilna brojka. U našem regionu ovo je drugi po veličini turnir ikada organizovan, mislim da je najveći imao 300 učesnika", navela je Mešović-Kljaho

Dodala je da su za pobjednike kategorija osigurane vrijedne nagrade, posebno dizajnirane medalje, kao i za pobjednike apsolutnih kategorija. Nada se da će se ovaj turnir uvrstiti u kalendar sportskih dešavanja Grada Sarajeva i postati tradicionalan.

Pojasnila je i neke osnovne karakteristike te vještine, istakavši da je mnogi često miješaju sa japanskom jiu jitsom, karateom, aikidom...

"Brazilska jiu jitsua je sport u kojem mi protivnika nastojimo dovesti na pod nekim obaranjem i zatim ga 'završiti' polugom ili gušenjem, odnosno natjerati na predaju. Nema udaranja, što je česta zabuna koju miješaju s tradicionalnom japanskom koja ima elemente karatea", istaknula je.

Sudit se po zvaničnim IBJJF pravilima, a takmičari su raspoređeni u IBJJF težinske kategorije, kao i u kategorije juvenila, seniora i mastera.

Turnir je počeo danas u 10 sati i trajat će do 18 sati.

 

(Izvor: Klix.ba)