Znate li gdje je i protiv koga Đoković uzeo prvu titulu: Taj turnir već dugo ne postoji

đoković

Na današnji dan prije 16 godina Novak Đoković je osvojio prvu od 88 ATP titula koje su ga svrstale na sam vrh najvećih svjetskih tenisera.

Đokovićev početak nije bio jednostavan. U poređenju s nekim današnjim teniserima, prvu titulu osvojio je relativno kasno, duboko u 20. godini života.

Međutim, uspio je godinu za godinom osvajati najveće svjetske turnire među kojima je i 21 Grand Slam titula, čime vodi bitku s Rafaelom Nadalom za epitet najvećeg tenisera svih vremena. No, prije 16 godina je sve počelo.

Đoković je do prve ATP titule stigao na današnji dan prije 16 godina na tlu Nizozemske, mjestu gdje se više ne igra ATP turnir.

Riječ je o ATP Amersfoortu, ili Otvorenom prvenstvu Nizozemske, kako su neki zvali ovaj prestižni turnir na šljaci. U velikom finalu Đoković je savladao Čileanca Nicolasa Massua rezultatom 2:0, po setovima 7:6 (5) i 6:4.

Nakon toga su odigrana još samo dva izdanja ovog turnira, a titule su osvajali Steve Darcis i Albert Montanes. Te 2008. godine odigrano je posljednje izdanje ATP turnira u Amersfoortu.

Taj turnir imao je tradiciju dužu od 100 godina. Prvi put se odigrao 1898. godine, a od 1957. do 1973. godine igrao se u obje konkurencije. Od 1975. godine ukinut je turnir u ženskoj konkurenciji. Među pobjednicima su bili i neki od velikana tenisa na šljaci i tenisa generalno, pa su uz Đokovića do titule u Amersfoortu dolazili Fernando Gonzalez, Guillermo Villas, Alex Corretja, Magnus Norman, Thomas Muster, Marcelo Rios...

Na današnji dan svi se rado prisjećaju Đokovićevog početka i na društvenim mrežama mnogo je fotografija i uspomena s ovog turnira. Mnogo pažnje privukla je i fotografija poljupca Jelene i Novaka Đokovića. Sadašnja supruga Jelena i tada je bila uz svog izabranika i s njim je prošla najteže i najljepše trenutke karijere.