Najveća flota od invazije na Irak: 12 američkih ratnih brodova plovi ka Siriji

Velika borbena grupa od čak 12 američkih ratnih brodova upravo plovi za Siriju, što je navodno najveća takva od američke invazije na Irak 2003., prenio je CNN.

Divovski nosač aviona Harry S. Truman isplovio je u srijedu iz luke u Virginiji s 90 aviona na palubi i praćen borbenom grupom od četiri razarača i jednom krstaricom, ali i njemačkom fregatom FGS Hessen koja je specijalizirana za protuvazdušnu odbranu. 

Još četiri razarača navodno su već u Mediteranu: Donald Cook, Porter, Carney i Laboon, kao i dvije nuklearne podmornice, Georgia i John Warner, javlja Daily Mail.

Prijetnja američko-ruskog sukoba zbog moguće vojne akcije Zapada u Siriji visi nad Bliskim istokom, no za sada nema jasnih naznaka da će doći do napada pod vodstvom SAD-a.

Prije dva dana američki predsjednik Donald Trump je upozorio da će kao odgovor na hemijski napad u Dumi, gradu nedaleko Damaska, SAD uputiti projektile.

Rusija, saveznica sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, tvrdi da nema nikakvih dokaza o hemijskom napadu u Dumi te upozorava SAD i njegove saveznike da će oboriti avione i projektile iznad Sirije.