15 djece preminulo: Jedna šprica korištena za svu djecu

Home

15 djece preminulo: Jedna šprica korištena za svu djecu


Petnaestero djece preminulo je u nestručno provedenoj kampanji vakcinacije protiv malih boginja u Južnom Sudanu tokom koje su djeca starosti i do 12 godina izvodila vakcinaciju, objavila je u petak vlada ove afričke zemlje.
 

Ministarstvo zdravstva okrivilo je za smrtne slučajeve "ljudsku grešku". Jedna šprica je korištena za svu djecu, a vakcine nisu bile skladištene na primjeren način.

Epidemija malih boginja još je jedan izazov s kojim se suočava ta siromašna zemlja koja je već razorena trogodišnjim građanskim ratom. Nedavno je proglasila stanje elementarne katastrofe zbog gladi, a suočava se i s epidemijom kolere.

Vlada je saopćila da su sva preminula djeca bila mlađa od pet godina. Uspostavila je komisiju kako bi ustanovila ko je odgovoran i da li porodice žrtava trebaju dobiti obeštećenje.

Kampanja vakcinacije protiv malih boginja obuhvatila je više od dva miliona djece širom zemlje. Tristotionjak djece je vakcinisano u regiji u kojoj su se desili smrtni slučajevi.

Djeca su preminula u mjestu Kapoeta početkom maja, dok su druga djeca teško obolila tokom vakcinacije.

Abdulmumini Usman, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Južni Sudan, izjavio je za AP da je, čak i nakon što je UN-ova agencija obaviještena o smrtnim slučajevima, kampanja vakcinacije protiv malih boginja nastavljena širom zemlje osim u Kapoeti.

- Ta kampanja spašava živote - kazao je Usman.

WHO pruža izvjesnu obuku za južnosudanske zdravstvene zvaničnike, a UN-ova agencija za djecu daje vakcine vladi. Još nije poznato da li je bilo koji zvaničnik UN-a bio prisutan tokom nestručno izvedenih vakcinacija.

U građanskom ratu ubijeni su deseci hiljada ljudi, a više od 1,8 miliona pobjeglo je iz zemlje, stvarajući najbrže rastuću svjetsku izbjegličku krizu. 

U 2016. godini u Južnom Sudanu registrovano je 2.294 slučajeva malih boginja, a 28 osoba je preminulo,  pokazuju podaci UN-a.

 

(Izvor: Fena)

Tagovi
Topic
Objavio: Pet, 02/06/2017 - 14:14

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top